ΚΕΠΚΑ: Συμβούλιο της Επικρατείας και Καταναλωτές (κυλικεία)

Από τον τύπο, πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την αγορανομική διάταξη, για τις ανώτατες τιμές πέντε συγκεκριμένων προϊόντων, σε κυλικεία, που λειτουργούν, μονοπωλιακά.

Επειδή δεν έχουμε, ακόμη στα χέρια μας την απόφαση του ΣτΕ, πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή έλαβε υπόψη της, τα παρακάτω:

1. Η μονοπωλιακή λειτουργία των επιχειρήσεων θίγει τα δικαιώματα των Καταναλωτών, στην επιλογή και στην προστασία των οικονομικών τους συμφερόντων.

2. Οι ανώτατες τιμές, που είχαν οριστεί, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ήταν τιμές λογικότατες, για ένα μπουκαλάκι νερό, μια κουταλιά ζάχαρη, με μια κουταλιά καφέ και μια σταγόνα γάλα, για ένα κουταλάκι τσάϊ, για δυο φέτες ψωμί, με μια φέτα σαλάμι και μια φέτα κασέρι.

3. Τα είδη, που υπόκεινται στην αγορανομική διάταξη, ήταν ελάχιστα σε σχέση με το σύνολο των προϊόντων, που πωλούν τα μονοπωλιακά κυλικεία και για τα οποία οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα.

4. Τα ελάχιστα αυτά είδη δε μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα, στις επιχειρήσεις, γιατί υπάρχουν αντίστοιχες επιχειρήσεις και μάλιστα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με περισσότερα έξοδα, που σεβόμενες τους Καταναλωτές και το επιχειρηματικό κέρδος, πωλούν τον καφέ 1 - 1,5 ευρώ, ενώ λειτουργούν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.

5. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, κυριολεκτικά, «σκοτώνονται», για να αναλάβουν τη λειτουργία των μονοπωλιακών κυλικείων, με δεδομένους τους περιορισμούς της αγορανομικής διάταξης και, φυσικά, δεν το κάνουν, για να υποστούν ζημιές.

6. Τα παράπονα των Καταναλωτών, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., για υπερβολικές τιμές, στα κυλικεία αυτά, ακόμα και κατά παράβαση των μέχρι σήμερα ισχυουσών διατάξεων, είναι πολλά.

7. Η πρόσβαση των Καταναλωτών, στα βασικά είδη ανάγκης, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητάει, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Ελληνική Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο να προστατέψουν το δικαίωμα των Καταναλωτών, στην επιλογή και στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων (δικαιώματα που καταργούνται σε μονοπωλιακές καταστάσεις).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έπρεπε να σκύψει, με περισσότερη προσοχή στο μεγάλο αυτό θέμα και να αφουγκραστεί, με ευαισθησία, τις θέσεις των Ελλήνων Καταναλωτών, που πλήττονται, από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ορισμένων επιχειρηματιών.

ΚΕΠΚΑ - Δελτίο τύπου 01/02/2008

{ Ημερομηνία: 02-02-2008 (01:04:02) }

Και κάτι ακόμη...

email

Η μορφή ενός έγκυρου email - Ποια μορφή έχει μια διεύθυνση email

ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα; - Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ