Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;

Τα βασικά σημεία, στο δρόμο προς την απόκτηση μιας ιστοσελίδας είναι τρία: το όνομα της (domain name), η φιλοξενία της (web hosting) σε έναν server και η κατασκευή της ιστοσελίδας (web development).

ιστοσελίδα

Το όνομα της ιστοσελίδας (domain name)

Το όνομα της ιστοσελίδας (domain name), είναι η λεγόμενη "διεύθυνση", π.χ. "toonoma.gr". Η κατάληξη ".gr", δεν είναι απαραίτητη αλλά μπορεί αντί αυτής να υπάρχει η κατάληξη ".com" ή ".net" και πολλά άλλα.

Η καταχώριση/κατοχύρωση του ονόματος ώστε να έχει κάποιος το δικαίωμα χρήσης του, για την ιστοσελίδα του, γίνεται μέσω των λεγόμενων "καταχωρητών" και γενικά είναι μια απλή διαδικασία, που μπορεί να γίνει και online, από την ιστοσελίδα του καταχωρητή.

Φυσικά, το επιλεγμένο όνομα για μια νέα ιστοσελίδα, θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, δηλαδή να μην το χρησιμοποιεί ήδη κάποιος άλλος.

Στην περίπτωση των ονομάτων με κατάληξη ".gr", η καταχώρηση του ονόματος γίνεται αρχικά για δύο χρόνια και στην συνέχεια ανά δύο χρόνια χρειάζεται να γίνεται ανανέωση.

Η φιλοξενία της ιστοσελίδας (web hosting)

Προκειμένου η ιστοσελίδα να είναι προσβάσιμη μέσω του internet, θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε ένα υπολογιστή "εξυπηρετητή ιστοσελίδων" (web hosting server). Οι υπολογιστές αυτοί είναι συνεχώς συνδεδεμένοι στο internet και διαθέτουν μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης στο internet, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετούν τους επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Γενικά, όλες οι ιστοσελίδες δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Γι' αυτό και οι διάφορες εταιρίες που προσφέρουν "φιλοξενία ιστοσελίδων", διαθέτουν εναλλακτικά "πακέτα φιλοξενίας", για μικρές, μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες ιστοσελίδες. Τα κύρια χαρακτηριστικά των πακέτων φιλοξενίας είναι:

α) το λειτουργικό σύστημα του server (windows / linux),
β) ο αποθηκευτικός χώρος (disk space), και
γ) το μηνιαίο όριο διακίνησης δεδομένων (bandwidth usage ή traffic).

Συνήθως υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε "πακέτο φιλοξενίας", εάν δεν ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες μιας ιστοσελίδας να προστίθενται κάποιες επιπλέον δυνατότητες π.χ. περισσότερος αποθηκευτικός χώρος, ώστε να διαμορφώνεται κατάλληλα σε κάθε περίπτωση και επιπλέον μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με ένα μικρό πακέτο, και αν δει στην πορεία ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω να το αναβαθμίσει.

Η κατασκευή της ιστοσελίδας

Όπως είναι λογικό, μία ιστοσελίδα για να υπάρξει, θα πρέπει να δημιουργηθεί. Η κατασκευή της ιστοσελίδας, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και σίγουρα σε αυτό το κείμενο δεν μπορώ να σας αναλύσω πολύ το θέμα.

Ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο επιμέρους κομμάτια, το design και το development, δηλαδή η σχεδίαση και η ανάπτυξη της σελίδα.

Η σχεδίαση (web design)

Όταν μιλάμε για σχεδίαση, ουσιαστικά αναφερομάστε σε αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας σε μια ιστοσελίδα, δηλαδή ποια πράγματα θα είναι δεξιά και ποια θα είναι αριστερά, τι χρώμα θα έχουν τα γράμματα, που θα βρίσκονται οι εικόνες, τι μέγεθος θα έχουν οι στήλες και διάφορα τέτοια πράγματα. Κυρίως δηλαδή αφορά το εικαστικό κομμάτι.

Η ανάπτυξη (web development)

Η ανάπτυξη έχει να κάνει με την λειτουργία της σελίδας και περιλαμβάνει προγραμματισμό σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Υπάρχουν πολλές λειτουργίες σε μία ιστοσελίδα (ειδικά στις δυναμικές ιστοσελίδες) που χρειάζεται κάποιος να τις "ρυθμίσει". Για παράδειγμα, αν γράψεις κάτι μέσα σε ένα κουτάκι και πατήσεις το κουμπί "Αποθήκευση", αυτό το κουμπί πρέπει να ξέρει τι πρέπει να κάνει και για να το ξέρει πρέπει κάποιος να του το έχει πει.

{ Ημερομηνία: 01-11-2007 (18:55:32) }

Και κάτι ακόμη...

κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες - Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων