Πεντακομματική βουλή... γιατί μόνο πέντε κόμματα;

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, μέχρι το σημείο που επιτρέπονταν η δημοσίευσή τους, έδειχναν ότι πιθανότατα οδηγούμαστε σε πεντακομματική βουλή. Δεν ξέρω αν σε κάποιους το να είναι πέντε κόμματα στην βουλή φαίνεται κάπως μεγάλο σαν νούμερο. Εμένα στα πλαίσια του πολυφωνικού διαλόγου στην βουλή μου φαίνεται σαν ένας ελάχιστος αριθμός... γιατί δηλαδή να μην μπούνε 6, 7 ή 10;

Αρκετοί, ιδιαίτερα οι νέοι ψηφοφόροι που ψηφίζουν για πρώτη φορά, πιστεύω ότι πλησιάζοντας στην κάλπη, αντιμετωπίζουν με έκπληξη  το μάτσο με τα ψηφοδέλτια που τους δίνουν πριν μπουν στο παραβάν. Εκτός από τους 2,3,5 γνωστούς... ποιοι είναι όλοι οι άλλοι; Είναι πλέον αργά να αναρωτηθείς και η ουρά περιμένει.

Δεν ξέρω τι αρκιβώς προβλέπει ο εκλογικός νόμος, έχω ακούσει π.χ. για κάποιους περιορισμούς στις εμφανίσεις των υποψηφίων αλλά τι γίνεται με την πλήρη ενημέρωση του εκλογικού σώματος για όλες τις πιθανές επιλογές του; Δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αυτό; Να δοθούν π.χ. έστω 10 λεπτά δημοσιότητας σε κάθε ένα από τα λεγόμενα ΛΟΙΠΑ κόμματα σε κάθε κανάλι να πει κάποια βασικά πράγματα για τις θέσεις του;

Δύο ενδεχόμενα:

  • Τα ΜΜΕ προβάλουν τους δημοφιλείς;
  • Αυτοί που προβάλλονται στα ΜΜΕ γίνονται δημοφιλείς;

Τι θα πει "λοιπά", δεν έχουν ένα όνομα το κάθε ένα; Πιθανόν κάποια να έχουν ακραίες απόψεις, αλλά είναι στην κρίση του καθενός, απλά πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι, πρέπει να ξέρουν ΟΛΕΣ τις επιλογές τους. Δηλαδή, όχι να του λέμε... ξέρεις σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν 21 κόμματα, οι εξής 5-6 (ονομαστικά) και μερικοί άλλοι.

Ένα πράγμα που μπορώ να σκεφτώ, είναι ότι αν π.χ. σε μία υποψήφια πεντακομματική βουλή, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, τότε σε μία βουλή με 7-8 κόμματα η πιθανότητα αυτοδυναμίας μειώνεται περισσότερο ή χάνεται.

Πάντα προεκλογικά είθισται να ακούμε για το ΝΕΟ, την ΑΛΛΑΓΗ, έτσι σαν γενικές έννοιες που ακούγονται όμορφα. Ποιος έχει παρουσιάσει με λεπτομέρειες ένα όντως νέο μοντέλο; Άκουσα πρόσφατα από κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο, σε απάντηση ότι "όλοι ίδιοι είστε", να λέει ότι όποιος έχει αντίρρηση και έχει θέσεις, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να κάνει την δική του πρόταση, δηλαδή προφανώς να κάνει το δικό του κόμμα. Όμως τι ελπίδες έχει να τα προβάλει και να τα υποστηρίξει, όντας "αποκλεισμένος" από τα ΜΜΕ; Σήμερα το ίντερνετ δίνει την δυνατότητα.

Βρήκα πρόσφατα μια συνέντευξη (Φιλελεύθερη συμμαχία) στο YouTube (part 1, part 2, part 3) που όντως φαίνεται να έχει απόψεις που ακούγονται διαφορετικές και για το θέμα μας... δεν ξέρω πόσοι έλληνες τις έχουν λάβει υπόψη τους λίγες μέρες πριν πάνε να ψηφίσουν.

Δύο σποτάκια που μάλλον δεν θα δούμε στην τηλεόραση...

Ένα από την Φιλελεύθερη συμμαχία:


Ένα από τους Οικολόγους πράσινους:


Επίσης, τράβηξε σήμερα την προσοχή μου το video της Ντίνας :-)


Μια συλλογή με διάφορα προεκλογικά video που βρήκα στο YouTube (συμπεριλαμβανομένου και του debate), μπορείτε να βρείτε εδώ!

Και μια λίστα με όλα τα πολιτικά κόμματα που κατεβαίνουν στις βουλευτικές εκλογές μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ

{ Ημερομηνία: 12-09-2007 (10:45:22) }

Και κάτι ακόμη...

παπαγαλάκι

Τα παπαγαλάκια της Αθήνας - Ένα παπαγαλάκι που συνάντησα σε μία βόλτα μου

θετικό rapid test

Ήρθε ο COVID-19 και σε εμένα - Η εμπειρία μου από την νόσηση με κορονωϊό