10 κρίσιμα ερωτήματα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Η αναγνώριση των κλιματικών αλλαγών ως ενός εκ των υπευθύνων και για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον απαράδεκτο τρόπο που η χώρα μας παράγει και καταναλώνει, συμβάλλοντας έτσι στις κλιματικές αλλαγές.

Η Greenpeace παρουσίασε σήμερα δέκα κρίσιμα ερωτήματα για τη στάση που προτίθενται να κρατήσουν τα πολιτικά κόμματα σχετικά με την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ζητώντας τη δέσμευσή τους. Παράλληλα, η οργάνωση δημοσίευσε τις παρατηρήσεις της στο κείμενο της Έκθεσης για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας που παρουσίασε το Υπουργείο Ανάπτυξης (Η 1η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας, παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης τον Αύγουστο του 2007), την οποία χαρακτηρίζει άτολμη, αναχρονιστική, χωρίς όραμα, μακριά από τους ευρωπαϊκούς στόχους και επικίνδυνη για το περιβάλλον.

Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα εν’ όψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου και λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες σαφέστατα συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές και οι οποίες έπληξαν χιλιάδες ανθρώπους και έκαψαν εκατομμύρια στρέμματα δάσους και αγροτικής γης. Η Greenpeace καλεί τα κόμματα να απαντήσουν "Ναι" ή "Όχι" σε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

"Είναι εντελώς υποκριτικό τα πολιτικά κόμματα να αναγνωρίζουν μεν τη σύνδεση των πυρκαγιών με τις κλιματικές αλλαγές, αλλά να παραβλέπουν τον απαράδεκτο και αναχρονιστικό τρόπο με τον οποίο η χώρα μας παράγει και καταναλώνει ενέργεια, συμβάλλοντας η ίδια στις κλιματικές αλλαγές. Οι προβλέψεις για καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για το μέλλον και δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για άλλη αναβολή", είπε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και συμπλήρωσε: "η Ελλάδα εξακολουθεί να σχεδιάζει περισσότερο λιγνίτη, λιθάνθρακα, πετρέλαιο... δηλαδή ακόμη περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, άρα επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών!".

Οι 10 ερωτήσεις της Greenpeace αφορούν στην κατοχύρωση εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη σταδιακή αποδέσμευση από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, στη θέσπιση μέτρων για εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στα κτίρια του δημοσίου, στην παροχή οικονομικών κινήτρων για την προώθηση των τεχνολογιών ΑΠΕ και στη θέσπιση μιας οικολογικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα, η οργάνωση ρωτά τα κόμματα αν δεσμεύονται να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα εξοικονόμησης και στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στις κτιριακές τους εγκαταστάσεις.  

Δυστυχώς, η 1η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν θέτει στόχους αντάξιους του τίτλου της, ούτε προτείνει λύσεις που μπορούν να αποτρέψουν τις κλιματικές αλλαγές. Αντίθετα, περιγράφει ένα μέλλον απελπιστικά όμοιο με το γκρίζο ενεργειακό παρόν και μας γυρίζει σ’ έναν ενεργειακό μεσαίωνα. Δεν μπορεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός να αποτελεί απλώς προέκταση των σημερινών αδιεξόδων. Δεν μπορεί να αγνοούνται τόσο επιδεικτικά οι σύγχρονες τάσεις στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα. Δεν γίνεται να απουσιάζει η εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα του ενεργειακού σχεδιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα από τα "σενάρια" που προτείνονται στην Έκθεση, η Ελλάδα δεν ικανοποιεί τους συμβατικούς της στόχους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (20% εξοικονόμηση, 20% διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2020).

"Δεν πρόκειται απλώς για έλλειψη οράματος. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε", σχολίασε ο Νίκος Χαραλαμπίδης και συμπλήρωσε: "η χώρα χρειάζεται επιτέλους ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά θα ανοίγει το δρόμο στην εποχή της καθαρής ενέργειας".

Η Greenpeace ζητά άμεσα τη δέσμευση όλων των κομμάτων για θέσπιση στόχων, μέτρων και κινήτρων που προωθούν τις τεχνολογίες ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Δελτίο Τύπου - Greenpeace - 05/09/2007

{ Ημερομηνία: 05-09-2007 (23:16:05) }

Και κάτι ακόμη...

παπαγαλάκι

Τα παπαγαλάκια της Αθήνας - Ένα παπαγαλάκι που συνάντησα σε μία βόλτα μου

θετικό rapid test

Ήρθε ο COVID-19 και σε εμένα - Η εμπειρία μου από την νόσηση με κορονωϊό