Συγχωνεύσεις κομμάτων

Οι πολιτικές εξελίξεις, καμιά φορά κρύβουν εκπλήξεις. Προς έκπληξη λοιπόν όλων των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες μικρών κομμάτων προερχόμενων από τα δύο μεγάλα κόμματα, με το αντίστοιχο αντίπαλο μεγάλο κόμμα.

Εκ πρώτης όψεως αυτό απλά είναι μια είδηση για πρωτοσέλιδο. Όμως, αν το σκεφτείτε καλύτερα, η κίνηση αυτή ίσως να κρύβει τελικά την λύση για να ησυχάσει και να βελτιωθεί, το πολιτικό σκηνικό της χώρας! Είναι πολύ απλό... ας πάρουμε τον συλλογισμό βήμα-βήμα...
  • Αφού πρώην μέλη κάποιου μεγάλου κόμματος μπορούν να συνεργαστούν με το αντίπαλο μεγάλο κόμμα...
  • Προφανώς και νυν μέλη των δύο μεγάλων κομμάτων μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους...
  • Οπότε, επειδή το κάθε κόμμα είναι στην ουσία το σύνολο των μελών του...
  • Έχουμε ως ενδεχόμενο και την συνολική συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων.
Λογικό δεν φαίνεται; Φανταστείτε λοιπόν τι θα μπορούσε να προκύψει από αυτήν την υποθετική ένωση. Καταρχήν θα ηρεμούσε σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό τοπίο. (Δεν θα μπορούσαν να κατηγορήσουν πλέον οι μεν τους δε). Επιπλέον, αφού και οι δύο έχουν τόσα πολλά πράγματα να προσφέρουν τότε η συνεργασία θα προσέφερε τα υπερδιπλάσια απ´ ότι το κάθε κόμμα ξεχωριστά. Συνεπώς και προφανώς... η χώρα θα είχε όφελος από κάτι τέτοιο. Γιατί λοιπόν να μην υπάρξει μια πολιτισμένη συνεργασία τους;

Ενδεχομένως θα σκεφτείτε, πώς γίνεται να συνυπάρξουν άνθρωποι διαφορετικής ιδεολογίας μέσα στο ίδιο κόμμα; Μα η εσωτερική πολυφωνία ενός κόμματος προφανώς το κάνει καλύτερο, εφόσον τηρεί της δημοκρατικές διαδικασίες, γιατί υπάρχουν περισσότερες προτάσεις-ιδέες και περισσότερες προτάσεις-λύσεις.

Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα; Πολιτισμένοι άνθρωποι είναι... γιατί να μην μπορούν να συνεργαστούν; Από την δική μου οπτική γωνία, το μόνο κόλλημα αυτής της ιδέας είναι η εγωιστική σκέψη ότι «εμείς είμαστε αυτοί και εσείς είστε οι άλλοι».

Τίθεται όμως και το λεγόμενο θέμα του «πολυκομματισμού». Όσον αφορά αυτό λοιπόν, το πολυκομματικό σύστημα δεν νομίζω ότι κινδυνεύει από μια τέτοια κίνηση, διότι πάλι οι ίδιοι άνθρωποι θα συμμετέχουν στις ίδιες διαδικασίες, συνεχίζοντας να έχει κάθε ένας από αυτούς την προσωπική του βούληση. Ναι μεν θα σχηματιστεί ένα πολιτικό μεγαθήριο απέναντι σε δεκάδες πολύ μικρότερα κόμματα αλλά στην ουσία το ίδιο πράγμα είναι αφού εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι ένα από τα δύο κόμματα θα κυβερνήσει.

Δεν θέλω να αδικήσω τα μικρότερα κόμματα, καθένα από τα οποία δίνει το δικό του αγώνα. Γι´ αυτό θα προεκτείνω ακόμη περισσότερο την ιδέα. Γιατί να μην υπάρξει και εκεί συνεργασία; Είτε μεταξύ τους όλα τα μικρότερα, είτε με τον σχηματισμό που περιέγραψα νωρίτερα.

Γενικά, η συνεργασία, εκτός από την περίπτωση που πρόκειται για ατομικές εξετάσεις υποψήφιων (π.χ. σε ένα γραπτό τεστ) δεν νομίζω ότι είναι κάτι κακό. Αντιθέτως, φέρνει σχεδόν πάντα καλύτερα αποτελέσματα. Γιατί όχι λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση;

Εσείς τι πιστεύετε; Μπορείτε να βρείτε μειονεκτήματα από τη εφαρμογή της ιδέας που σας περιέγραψα;

netrino.gr

{ Ημερομηνία: 18-02-2004 (11:48:59) }

Και κάτι ακόμη...

παπαγαλάκι

Τα παπαγαλάκια της Αθήνας - Ένα παπαγαλάκι που συνάντησα σε μία βόλτα μου

θετικό rapid test

Ήρθε ο COVID-19 και σε εμένα - Η εμπειρία μου από την νόσηση με κορονωϊό