Ιδεολογία των κομμάτων!

Τελικά τι σημαίνει "σοσιαλιστές", "φιλελεύθεροι" και γενικά όλοι αυτοί οι τίτλοι; (Όποιος ξέρει... ας σηκώσει το χέρι του). Αυτές τις μέρες ακούγονται συχνά αυτές οι λέξεις... αλλά ξέρει κανείς τι σημαίνουν; Εκ πρώτης άποψης, ετυμολογικά, φαίνεται απλό το νόημα τους. Οι μεν πρώτοι είναι φίλοι της κοινωνίας και οι δεύτεροι είναι φίλοι της ελευθερίας. Σε συνέχεια λοιπόν της (εκ πρώτης) άποψης... που είναι αυτή η τρομερή αντίθεσή τους;

Προφανώς δεν θα είναι τόσο απλό το ζήτημα (γιατί αν όντως είναι τόσο απλό η κατάσταση παρά είναι σοβαρή). Το ερώτημα όμως που τίθεται... Οι σοσιαλιστές δεν είναι φιλελεύθεροι και οι φιλελεύθεροι δεν είναι σοσιαλιστές; Ιδού η απορία!

Δεν μπορώ να αναλύσω αυτό το θέμα,  δεν το γνωρίζω γιατί ομολογώ ότι ούτε έχω αναζητήσει ποτέ σχετικές πληροφορίες αλλά ούτε και με έχει ενημερώσει κανείς. Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα όμως αν μου το εξηγούσατε εσείς... με λίγα λόγια! Υποψιάζομαι όμως ότι ούτε και εσείς θα ξέρετε... ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εσάς. Δεν είναι ντροπή να το παραδεχτείτε. Ορίστε λοιπόν η ευκαιρία... ρωτήστε να μάθετε! Ρωτήστε, είτε συγγενικά, είτε φιλικά ή ότι άλλα πρόσωπα γνωρίζετε... και διασταυρώστε τις πληροφορίες που θα σας δώσουν (αν ξέρουν βέβαια και εκείνοι). Αν τελικά καταλήξετε σε κάποιο συμπέρασμα... μπορείτε να μας το παρουσιάσετε εδώ.

Γενικότερα, αυτό που διαπιστώνω είναι ότι... μέρες που είναι, πάνω κάτω έχουμε ακούσει τι προσφέρει ο κάθε ένας και για ποια πράγματα κατηγορεί ο ένας τον άλλον. Αυτό που δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ είναι... η ιδεολογία του καθενός. Και νομίζω ότι είναι κάτι πρωταρχικής σημασίας γιατί λογικά εκεί στηρίζονται και οι προτάσεις τους και το πρόγραμμά τους. Ο "ιδεολογικός χώρος" λέμε, λοιπόν... ποια είναι η ιδεολογία; Και κάτι επίσης σημαντικό, ποιες οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους και ποιες ενδεχομένως οι ομοιότητες; Αν κρίνω από την ένταση των αντιπαραθέσεων τους, οι διαφορές θα είναι τεράστιες, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να τις βρείτε. Βρείτε τις λοιπόν!

Ας κάνουμε και μια απλοϊκή παρομοίωση... ας παρομοιάσουμε την απόφαση για το τι θα ψηφίσει ο καθένας, με την απόφαση για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Εσείς θα δίνατε τα χρήματά σας για ένα αμάξι που δεν ξέρετε ούτε πόσα κυβικά μηχανή έχει, ούτε τι λάστιχα "φοράει", ούτε τι φρένα έχει... απλά ξέρετε ότι έχει τρακάρει Χ φορές και υπάρχει η υπόσχεση ότι μελλοντικά θα έχει τις Ψ επιδόσεις; Δεν νομίζω. Οπότε και στην ψήφο καλά θα είναι εκτός από το να έχουμε υπόψη μας τα λάθη του καθένα και το τι υπόσχεται να προσφέρει ο καθένας επιπλέον να ξέρουμε και τα χαρακτηριστικά-ιδεολογία του καθένα.

Όπως βλέπετε η στάση μου είναι ουδέτερη. Δεν έχω σκοπό να ανεβάσω ή να κατεβάσω κάποιον γιατί όπως προείπα, δεν μπορώ να κρίνω και να συγκρίνω γιατί δεν έχω όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Εσείς τα έχετε; Και κάτι τελευταίο... μήπως αντί να βλέπουμε τηλεοπτικούς τσακωμούς... δεν θα ήταν προτιμότερο να μαθαίναμε κάτι πιο ουσιώδες; Ίσως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να έχουν κάποια ιδέα του τι πρεσβεύει η κάθε παράταξη, γιατί έχουν παρακολουθήσει την πορεία τους από την αρχή της δημιουργίας τους (αν και πολλά πράγματα εξελίσσονται με τα χρόνια). Με εμάς τους νεότερους όμως τι γίνεται; Η πρόθεση ψήφου μεταδίδεται κληρονομικά μήπως;

Αν πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο να προβληματιστείτε για όλα αυτά σας απομένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας...

netrino.gr

{ Ημερομηνία: 18-02-2004 (11:42:32) }

Και κάτι ακόμη...

παπαγαλάκι

Τα παπαγαλάκια της Αθήνας - Ένα παπαγαλάκι που συνάντησα σε μία βόλτα μου

θετικό rapid test

Ήρθε ο COVID-19 και σε εμένα - Η εμπειρία μου από την νόσηση με κορονωϊό