Τα παπαγαλάκια της Αθήνας

Πριν μερικά χρόνια περνούσα με το ποδήλατο από το κάτω μέρος της Λεωφόρου Μεσογείων (εκεί που ενώνεται με την Μιχαλακοπούλου, και εκεί υπάρχει ένα πάρκο (νομίζω λέγεται πάρκο Χωροφυλακής).

πράσινο παπαγαλάκι

Μπήκα για λίγο μέσα στο πάρκο και όπως έκανα την βόλτα μου παρατήρησα ότι ήταν γεμάτο με παπαγαλάκια, τα οποία ζούσαν εκεί ελεύθερα. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πολλά περιστέρια, αλλά έτσι ελεύθερους παπαγάλους δεν είχα δει, οπότε που έκανε εντύπωση.

Περνώντας τα χρόνια βλέπω και σε άλλα πάρκα στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχουν κοινότητες παπαγάλων και έχω την εντύπωση (χωρίς βέβαια να έχω κάνει μετρήσεις) ότι υπάρχει μια αυξητική-επεκτατική τάση και ίσως σε μερικά χρόνια να είναι οι παπαγάλοι περισσότεροι από τα περιστέρια.

Μέχρι τώρα, τα έχω δει να βρίσκονται μόνο μέσα στα πάρκα, στα δέντρα ή και κάτω στο έδαφος να κατεβαίνουν καμιά φορά. Εκτός των πάρκων δεν έχει τύχει να τα δω να κυκλοφορούν (π.χ. όπως τα περιστέρια που έρχονται στα μπαλκόνια κλπ).

Ίσως τα παπαγαλάκια να προτιμούν πιο φυσικό περιβάλλον και να αποφεύγουν τις πολυκατοικίες του αστικού περιβάλλοντος, αλλά αν μελλοντικά αυξηθούν περισσότερο δεν ξέρω αν μείνουν μόνο μέσα στα πάρκα ή επεκταθούν και παραέξω.

Αναρωτιέμαι πως ξεκίνησε όλο αυτό, αν δηλαδή τα άφησαν “επίτηδες” σε κάποιο πάρκο ή ξέφυγαν από κάπου και μετά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Πάντως έχω την αίσθηση ότι το κλίμα τα ευνοεί και θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται τα επόμενα χρόνια.

Σε σχέση με τα “παραδοσιακά” περιστέρια, προς το παρόν είναι μάλλον ένα πιο ενδιαφέρον θέαμα, δίνουν μια πιο εξωτική ατμόσφαιρα στα πάρκα της Αθήνας, βέβαια δεν ξέρω αν δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον αν αυξηθεί πολύ περισσότερο ο πληθυσμός τους.

* Στην φωτογραφία βλέπετε ένα προσγειωμένο παπαγαλάκι που συνάντησα στην πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ που βρίσκεται μεταξύ Ζωγράφου και Καισαριανής. Με άφησε να το πλησιάσω αρκετά κοντά, αλλά και πάλι χρειάστηκε να κάνω λίγο zoom με το κινητό.

{ Ημερομηνία: 29-04-2022 (11:21:21) }