Η εμφάνιση των πιγουίνων

Φέτος με την πανδημία έκανε εμφανή την ύπαρξη του ένα είδος ανθρώπων, οι πιγουίνοι. Δεν είναι νέο είδος ανθρώπων, ζούσαν και ζουν ανάμεσα μας, απλά τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να τους ξεχωρίσεις, σαν να έχουν μια ταμπέλα στο κούτελο τους.

πιγουίνος

Για την ακρίβεια δεν έχουν ταμπέλα στο κούτελο τους, αλλά έχουν μια μάσκα στο πιγούνι τους, γι' αυτό τους βάφτισα πιγουίνους.

Οι πιγουίνοι είτε δεν έχουν καταλάβει την σωστή χρήση της μάσκας είτε κάνουν ότι δεν την έχουν καταλάβει ή θέλουν να μας δείξουν με τον τρόπο τους ότι έχουν βρει έναν τρόπο εναλλακτικής χρήσης της μάσκας.

Είναι άνθρωποι που πιστεύουν ότι παρά τα όσα λέγονται για την σωστή χρήση της μάσκας, ότι για την δική τους ειδική περίπτωση η μάσκα δεν χρειάζεται.

Άλλοι μπορεί να ντρέπονται να την φορέσουν σωστά και την έχουν έτσι απλά για να αποφύγουν κάποιο ενδεχόμενο πρόστιμο.

Με αφορμή αυτή την συμπεριφορά, βγάζω κι εγώ τα συμπεράσματα μου και ειδικότερα μπαινοβγαίνοντας σε μαγαζιά ή περνώντας από έξω, παρατηρώ και τους πελάτες και τους εργαζόμενους/ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Με προβληματίζουν ιδιαίτερα οι πιγουίνοι εργαζόμενοι/ιδιοκτήτες επιχειρήσεων (ειδικά όταν πρόκειται για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) για τον τρόπο που επιλέγουν να αντιμετωπίζουν το θέμα.

Ένα θέμα το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες ακούγονται τόσα πολλά για την σοβαρότητα του. Και αν μου πεις ότι ίσως όλη αυτή κατάσταση είναι μια παγκόσμια απάτη για να μας βάλουν κάποιο τσιπάκι κτλ, θα σου πω ότι ίσως και όχι. Οπότε από την στιγμή που αυτή την στιγμή δεν μας είπαν να βάλουμε κάποιο τσιπάκι, αλλά μια μάσκα γιατί να προτρέχουμε και να μην βάζουμε την μάσκα (σωστά) για παν ενδεχόμενο;

Τέλος πάντων, πέρα από τα τσιπάκια και τις μάσκες, αυτό που εμένα με απασχολεί με τους πιγουίνους που περιμένουν τα λεφτά μας στο κατάστημα τους, είναι όπως είπα η σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν ένα θέμα υγειονομικού ενδιαφέροντος για το οποίο έχει τονιστεί ιδιαίτερα η σοβαρότητα του από τα ΜΜΕ.

Και κάνω μια πολύ απλή υπόθεση: Αν για ένα τέτοιο θέμα στο οποίο έχει δοθεί τόση μεγάλη έκταση στην επικαιρότητα μας, δεν κάνουν την υπέρβαση να σηκώσουν απλά την μάσκα τους μερικά εκατοστά πιο πάνω (ώστε να καλύπτει το στόμα και την μύτη τους) και προτιμούν να γίνουν πιγουίνοι, τότε για άλλα θέματα που δεν βρίσκονται καθημερινά στην δημοσιότητα άραγε πόση υπευθυνότητα δείχνουν. Αν θες ένα παράδειγμα, ας πούμε π.χ. σε μια ταβέρνα αναρωτιέμαι πόση έμφαση δίνεται από τους πιγουίνους στο καλό πλύσιμο των λαχανικών που βάζουν στις σαλάτες και τα φαγητά που μας σερβίρουν;

Ίσως είναι μια αυθαίρετη γενίκευση αλλά εγώ όταν βλέπω πιγουίνους, αποφεύγω να πλησιάσω το κατάστημα γιατί σκέφτομαι ότι αν δεν έχουν πρόβλημα να επιδεικνύουν αυτή την συμπεριφορά μπροστά στα μάτια μου, τότε θεωρώ πολύ πιθανό να δείχνουν παρόμοια έλλειψη υπευθυνότητας (ή απλά τυπικότητας) σε άλλα θέματα και πίσω από την πλάτη μου.

Έτσι χάνεται ένας πελάτης, ίσως ο μοναδικός παράξενος πελάτης που υπάρχει (εγώ), ίσως όμως να μην είμαι και ο μοναδικός άνθρωπος που σκέφτεται έτσι.

Ίσως με αυτόν τον τρόπο να έχουν χαθεί πολλοί πελάτες από πολλά καταστήματα και από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με πιγουίνους να προβληματίζονται γιατί είναι μειωμένη η κίνηση στο κατάστημα τους. Ίσως θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους ως ένα λόγο αυτή την αίσθηση μή ασφάλειας που εκπέμπουν με την συμπεριφορά τους. Μπορεί να μην είναι ο μοναδικός λόγος, αλλά μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος.

Και ο λόγος που αποφεύγω καταστήματα με πιγουίνους δεν είναι ότι απλά φοβάμαι μήπως κολλήσω κορονοϊό, αλλά ότι άθελα τους μου δείχνουν ένα στοιχείο του χαρακτήρα τους που το αξιολογώ πολύ αρνητικά, είναι π.χ. σαν να βλέπω έναν μάγειρα να παίρνει από το πάτωμα το φαγητό που του έπεσε κατά λάθος και να το βάζει στο πιάτο για να πάει για σερβίρισμα σε κάποιον πελάτη.

Δηλαδή αυτός που μου λέει "έλα μωρέ δεν χρειάζεται να βάλω την μάσκα" είναι σαν να τον βλέπω να μου λέει "έλα μωρέ δεν πειράζει να σου βάλω να φας το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα".

Εννοείται ότι με ανάλογο τρόπο, κάποιος που είναι τυπικός με το θέμα της μάσκας, ακόμα κι αν το κάνει "για τα μάτια του κόσμου" ή για να μην έχει κάποιο πρόστιμο, εμένα μου κάνει καλή εντύπωση και μου αφήνει το περιθώριο να θεωρήσω ότι πιθανόν και σε άλλα θέματα να είναι τυπικός.

Υπάρχει και μια δικαιολογία που έτυχε να ακούσω από κάποιους πιγουίνους, όταν πολύ επιφανειακά το έφερε η κουβέντα να το συζητήσουμε 1-2 φορές το θέμα. Ότι δηλαδή "δεν μπορείς να φοράς μάσκα για πολλές ώρες", ότι είναι κάτι που δεν το αντέχει ο άνθρωπος.

Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταφέρνουν, άνθρωποι όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Αυτοί είναι προικισμένοι από την φύση με κάποια ειδική ικανότητα να αντέχουν να φοράνε σωστά την μάσκα;

{ Ημερομηνία: 08-08-2020 (11:17:33) }

Και κάτι ακόμη...

τηγανιά λεμονάτη

Χοιρινή τηγανιά λεμονάτη με μουστάρδα και πιπεριές - Κάτι διαφορετικό από την απλή λεμονάτη τηγανιά, για έξτρα γεύση

αβοκάντο με μέλι

Αβοκάντο με μέλι - Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε το αβοκάντο αντί για βούτυρο σε μια φέτα με μέλι;