Όλοι γράφουν κάτι για τον κορονοϊό αυτήν την περίοδο, οπότε ήρθε η ώρα να γράψω κάτι κι εγώ.
Έχω πάρα πολύ καιρό να δω τηλεόραση και δελτία ειδήσεων, η ενημέρωση μου για το θέμα είναι μέσα από τα social media και τα posts που αναπαράγονται και αναδημοσιεύονται αν και δεν κάνω κλικ στους clicbait τίτλους.
Δεν ξέρω τι δείχνουν στα δελτία ειδήσεων, αλλά αν είναι ακόμα τα πράγματα όπως τα θυμάμαι από τα παλιά χρόνια, με μουσικές θρίλερ στα ρεπορτάζ κτλ, τότε πραγματικά είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για τους τηλεθεατές. Καλό κουράγιο λοιπόν σε όσους υποβάλλονται σε αυτό το θέαμα.
Ένα θέμα λοιπόν που απ'όσο είδα στην Ελλάδα ξεκίνησε σαν μια φιλολογική ανάλυση, αν ο ιός γράφεται κορονοϊός ή κοροναϊός, εξελίχθηκε σε μια κατάσταση έντονης ανησυχίας και εξελίσσεται ακόμα... πιθανολογώ προς μια κατάσταση υστερίας.
Περάσαμε και στο παρελθόν κάποιες καταστάσεις τέτοιας μορφής, π.χ. με την γρίπη των χοίρων και την γρίπη των πτηνών, αλλά αυτή την φορά βλέπω ότι η ανησυχία είναι πιο έντονη και βλέπω επίσης και πιο δραστικά μέτρα από την πλευρά του κράτους.
Πολύς κόσμος στους δρόμους με μάσκες ιατρικές στο πρόσωπο, σε δύο σούπερ μάρκετ που έτυχε να πάω τον τελευταίο καιρό είδα το ράφι με τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια άδειο και γενικά και γενικά ο κόσμος φαίνεται να έχει θορυβηθεί πολύ και ίσως δεν είναι υπερβολή να πω ότι για πολλούς ένα ενδεχόμενο βήξιμο από κάποιον δίπλα ή παραδίπλα τους είναι όσο τρομακτικό θα ήταν ας πούμε αν άκουγαν έναν πυροβολισμό. Έχει τύχει να δω έναν μικρό καβγά σε σούπερ μάρκετ ανάμεσα σε δύο κυρίες, επειδή η μία έβηξε προς το μέρος της άλλης.
Η κατάσταση θα λέγαμε υπό μία οπτική γωνία ότι είναι "η εκδίκηση του μικροβιοφοβικού", αυτού που ίσως κορόιδευαν κάποιοι που φοβάται και σκουπίζεται συνέχεια με μαντηλάκια και πλένει συνέχεια τα χέρια του και φοβάται να ακουμπήσει διάφορα πράγματα. Τώρα πολύς κόσμος έχει μπει σε αυτό το τριπάκι (με βάση και τις υποδείξεις των ειδικών για τα μέτρα αυτοπροστασίας που απαιτούνται) και υποψιάζομαι ότι όταν με το καλό περάσει αυτή η "απειλή" του κορωνοϊού σε αρκετούς ίσως μείνει μια μικρή ή μέτρια μικροβιοφοβία.
Αναρωτιέμαι βέβαια σε τι κατάσταση είναι οι μικροβιοφοβικοί με αυτές τις εξελίξεις, είναι απλά "συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια" ή έχουν πιάσει peak άγχους και φοβίας με όλα αυτά που ακούν και βλέπουν (;)
Για να προχωρήσω παρακάτω στο θέμα μας, μέσα από τα social media βλέπω τους ανθρώπους να πολώνονται (ως συνήθως) σε δύο κατευθύνσεις. Από την μία είναι αυτοί που φοβούνται, και από την άλλη αυτοί που φαίνονται πιο άνετοι και δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα.
Οι μεν λένε στους δε να μην υποτιμούν αυτόν το νέο κορονοϊό, οι δε λένε στους μεν ότι δεν χρειάζεται πανικός. Η αλήθεια μάλλον είναι κάπου στη μέση.
Και με αφορμή αυτή την έκτακτη κατάσταση που προέκυψε, δοκιμάζεται αυτό που λέμε πολλές φορές (συχνά μετά το Χρόνια Πολλά), αυτό το "υγεία πάνω από όλα". Σε αρκετές περιπτώσεις δεν φαίνεται εύκολα υλοποιήσιμο, ειδικά όταν έρχεται ενάντια στο οικονομικό συμφέρον.
Είναι κάτι που παρατήρησα αρχικά όταν ανακοινώθηκε η ακύρωση των Αποκριάτικων εκδηλώσεων, οπότε εκεί φάνηκε ότι και πολύς κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την διασκέδαση του και να μην συνωστίζεται για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και τις επιχειρήσεις που περίμεναν το τριήμερο της Αποκριάς για να κερδίσουν κάποια χρήματα να μην είναι διατεθειμένες να τα χάσουν.
Σίγουρα και ο κόσμος έχει ανάγκη μια ανάσα διασκέδασης μέσα σε αυτή την γενικότερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε (άσχετα από τον κορονοϊό, για την οικονομική κρίση και τα σχετικά λέω), σαν μια τονωτική ένεση στην ψυχολογία του. Σίγουρα και οι επιχειρήσεις δεν έχουν περιθώρια για οικονομικές απώλειες μέσα στην ήδη οικονομικά βεβαρημένη κατάσταση.
Όμως τελικά ας προβληματιστούμε, όταν λέμε "υγεία πάνω από όλα", το εννοούμε; Ή μήπως σε αυτή την φαινομενικά καθολική δήλωση/ευχή υπάρχει ένας περιορισμός/συνθήκη του τύπου "αρκεί να μην περιορίζει την άνεση μου και να μην επηρεάζει την τσέπη μου".
Πιστεύω ότι στην κοινωνία μας είναι δύσκολο να θυσιάσουμε το ατομικό συμφέρον και αυτό μας κάνει αποδυναμώνει πολύ μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως μια επιδημία ή πανδημία. "Ο σώζων εαυτό σωθήτο" και το "live and let die", είναι αυτά που βλέπω να εφαρμόζονται κυρίως.
Ένα άλλο πράγμα που ξεχώρισα ανάμεσα σε αυτά που περνάν μέσα από την οθόνη μου αυτές τις μέρες, είναι η "στοχοποίηση" (για άλλη μια φορά) της εκκλησίας. Ένα θέμα που φαίνεται να απασχόλησε πολύ και πολλούς είναι αν ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσα από την Θεία Κοινωνία (κοινώς μεταλαβιά). Δεν λέω ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα, αλλά αυτό που μου φαίνεται κάπως οξύμωρο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι για αυτό το θέμα φαίνεται να ανησυχούν κυρίως αυτοί που ούτως ή άλλως δεν πηγαίνουν στην Εκκλησία.
Είναι αυτό που λέμε "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" ή είναι μια πραγματική ανησυχία ότι όντως η Εκκλησία είναι η "Κερκόπορτα" που θα βρει ο κορονοϊός για να εξαπλωθεί στην κατά τα άλλα καλά θωρακισμένη και πολύ πειθαρχημένη κοινωνία μας;
Θα μου πεις ότι για μια συνολική προσπάθεια απαιτούνται οι συντονισμένες ενέργειες όλων (και δίκιο έχεις), όμως είναι και αυτό που λένε να γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.
(update 28/03/20) Και μιας και μιλάμε για συντονισμένες προσπάθειες, μου έκανε εντύπωση για άλλη μια φορά η δυναμική της κοινωνίας μας, με αφορμή και αυτό το θέμα της πανδημίας. Θα ήθελα λοιπόν να καταγράψω ένα ιστορικό της κατάστασης.
Δεν μπορώ να θυμηθώ πολλές φορές που να παίρνει μια κυβέρνηση μέτρα για το συμφέρον των πολιτών. Ας ξεχάσουμε για λίγο τα διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια και ας σκεφτούμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τις ζωές των πολιτών (ψηφοφόρων) και παίρνει κάποια μέτρα για το συμφέρον της δημόσιας υγείας και για να αποφύγει την εξάπλωση του ιού.
Έχουμε λοιπόν μια αξιόλογη διαδοχή γεγονότων, με σύνθημα το "μένουμε σπίτι" τα οποία πάνε κάπως έτσι:
Έχει ενδιαφέρον να παρατηρείς πως αντιδρά η κοινωνία δεχόμενη κάποια ερεθίσματα και πως συντονίζεται μια μάζα ανθρώπων σε μια κοινή συνισταμένη.
Κάπου εδώ με εγκατέλειψε η έμπνευση μου για το θέμα, ίσως επανέλθω με περισσότερες σκέψεις μου, ανάλογα και με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.
Σας χαιρετώ προς το παρόν και... Υγεία πάνω απ' όλα! :-)
{ Ημερομηνία: 11-03-2020 (05:55:57) }