Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας

Αυτή είναι μια πολύ απλή συνταγή για κουλουράκια, χωρίς αυγά ή βούτυρο, στην οποία χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και γενικά αν δεις και τα άλλα υλικά, πρόκειται για μια νηστίσιμη συνταγή.

κουλουράκια κανέλας

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι...

  • 650-750 γραμμάρια αλεύρι "που φουσκώνει μόνο του"
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
  • μισό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

Ουσιαστικά αυτό που έχουμε να κάνουμε για αρχή είναι να ανακατεύψουμε καλά τα υλικά σε ένα μπολ. Το αλεύρι μπορούμε να μην το βάλουμε όλο από την αρχή, π.χ. μπορούμε να βάλουμε στο μπολ γύρω στα 600-650 γραμμάρια και όταν το ανακατέψουμε με τα άλλα υλικά βλέπουμε πόσο θα χρειαστεί ώστε να γίνει το ζυμάρι όπως το θέλουμε, δηλαδή να πλάθεται εύκολα, να μην κολλάει στα χέρια και να μην είναι πολύ “νερουλό”.

Μετά, όπως φαίνεται και στο video, πλάθουμε τα κουλουράκια με τα δυο χεράκια (ή και με ένα αν μας βολεύει). Τοποθετούμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και βάζουμε πάνω τα κουλουράκια μας. Εμένα με αυτά τα υλικά μου βγήκαν αρκετά κουλουράκια, γέμισα τρία ταψιά, αλλά τα είχα τοποθετήσει και κάπως αραιά, εξαρτάται και από το σχήμα που θα τους δώσουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα κουλουράκια για περίπου 20-30 λεπτά στους 180°C. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το μέγεθος που έχουμε πλάσει τα κουλουράκια, π.χ. αν είναι χοντρά ή λεπτά, οπότε μετά τα 10-15 λεπτά ψησίματος ελέγχουμε συχνά τα κουλουράκια για να δούμε πότε είναι έτοιμα.

Γενικά βολεύει στο ψήσιμο να έχουμε πλάσει τα κουλουράκια μας όμοια, (σχήμα, μέγεθος), ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο. Εγώ τα έκανα διάφορα σχήματα οπότε σε αυτήν την περίπτωση έχουμε τον νου μας μήπως ορισμένα είναι έτοιμα (αν δούμε ότι αρχίζει να σκουραίνει το χρώμα τους) νωρίτερα από τα υπόλοιπα.

{ Ημερομηνία: 09-09-2016 (14:56:35) }

Και κάτι ακόμη...

Χούμους

Χούμους - Αυτό γίνεται με ρεβίθια

σοκολατάκια

Fudge σοκολατάκια - Με λευκή σοκολάτα