Κέικ σοκολάτας

Κέικ σοκολάτας δεν έχουμε συχνά στο σπίτι, αλλά αυτή η συνταγή μας άρεσε πολύ και μάλλον θα την ξανακάνουμε σύντομα.

κέικ σοκολατας

Η διαδικασία της συνταγής είναι αρκετά απλή και τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι σχετικά λίγα, ας τα δούμε αναλυτικά:

  • 4 αυγά
  • 250 ml γάλα
  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 240 γραμμάρια βούτυρο

Για το γλάσο σοκολάτας θα χρειαστούμε:

  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα

Επίσης χρησιμοποιούμε και 10 γραμμάρια βούτυρο για να βουτυρώσουμε το ταψί (φόρμα) όπου θα ψηθεί το κέικ.

Αρχικά αναμειγνύουμε καλά σε ένα μπολ τα εξής υλικά:

  • 4 αυγά (κρόκους και ασπράδια)
  • 250 ml γάλα
  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Στην συνέχεια λιώνουμε σε μπεν μαρί 200 γραμμάρια κουβερτούρα σοκολάτα και 240 γραμμάρια βούτυρο και μόλις γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ και το ανακατεύουμε καλά.

Βουτυρώνουμε την εσωτερική επιφάνεια της φόρμας όπου θα ψήσουμε το κέικ σοκολάτα και προσθέτουμε μέσα το μείγμα που ετοιμάσαμε στο μπολ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε το κέικ στους 180ºC για περίπου 40-45 λεπτά.

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από τον φούρνο, αλλά και από το μέγεθος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή σε λίγο μεγαλύτερη φόρμα ίσως το κέικ να ψηθεί λίγο πιο γρήγορα γιατί απλώνεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια και έτσι είναι πιο εύκολο να ψηθεί εσωτερικά.

Δεν ανοίγουμε τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεφουσκώσει το κέικ από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας που θα προκληθεί ανοίγοντας την πόρτα του φούρνου.

Όταν το κέικ ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα για να του βάλουμε το γλάσο.

Ετοιμάζουμε το γλάσο, λιώνοντας σε μπεν μαρί 200 γραμμάρια κουβερτούρα μαζί με 250ml κρέμα γάλακτος. Μόλις το γλάσο είναι έτοιμο, το απλώνουμε πάνω από το κέικ ώστε να καλύψει την επιφάνεια του.

Αφήνουμε το κέικ σοκολάτας να κρυώσει και μετά μπορούμε να το σερβίρουμε!

{ Ημερομηνία: 07-03-2015 (13:25:48) }

Και κάτι ακόμη...

Ραβανί

Ραβανί (ή Ρεβανί) - Ένα σιροπιαστό κέικ

μουσακάς

Συνταγή για μουσακά - Θέλει τον χρόνο του για να γίνει, αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει!