Ψήσιμο χοιρινής μπριζόλας λαιμού στο τηγάνι

Είχα φτιάξει πριν λίγο καιρό ένα παρόμοιο βίντεο όπου εκεί έψηνα χοιρινή πανσέτα (παϊδάκια) με την παλιά μου τεχνική. Σε αυτό το video έχω καταγράψει (σε πραγματικό χρόνο, χωρίς μοντάζ) την τεχνική ψησίματος που δοκιμάζω το τελευταίο διάστημα, χωρίς νερό και χωρίς πολλά γυρίσματα συνεχώς.

Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο, αν οι μπριζόλες ήταν στο ψυγείο, τις αφήνουμε μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην είναι πολύ κρύες. Επίσης πιο πριν (πριν τις βάλουμε στο ψυγείο), τις είχαμε μαρινάρει με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Ξεκινώντας το ψήσιμο, έχουμε πρώτα προθερμάνει το αντικολλητικό τηγάνι ενεργοποιώντας την εστία θερμότητας στο μέγιστο. Τοποθετούμε τις μπριζόλες στο τηγάνι και τις αφήνουμε να ψηθούν περίπου 3 λεπτά από την μία πλευτά και στην συνέχεια τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, να ψηθούν και από εκεί επίσης 3 λεπτά περίπου.

Μετά, χαμηλώνουμε την ένταση της θερμότητας στα 2/3 περίπου του μέγιστου, και γυρίζουμε και πάλι τις μπριζόλες στην πρώτη πλευρά, συνεχίζοντας να τις αλλάζουμε πλευρά ψησίματος ανά 2 λεπτά περίπου, μέχρι να συμπληρωθούν συνολικά 15 λεπτά περίπου από την αρχή της διαδικασίας ψησίματος.

Σε αυτό το σημείο (δηλαδή στα 15-20 λεπτά) θα έχουμε, εκτός απροόπτου, μια ψημένη μπριζόλα χωρίς να είναι ακόμη "κόκκινο" το κρέας εσωτερικά.

Αναλυτικά, τα "γυρίσματα" της μπριζόλας που φαίνονται στο βίντεο είναι στις εξής χρονικές στιγμές:

  • 03:37
  • 07:19
  • 09:18
  • 11:18
  • 13:37

Βέβαια, οι χρόνοι αυτοί δεν είναι "απόλυτοι" καθώς μπορεί να εξαρτώνται και από την ένταση της θερμότητας της κάθε εστίας ή/και από το πάχος τομής της μπριζόλας. Μπορούμε να προσαρμόσουμε τους χρόνους μετά από σχετικό οπτικό έλεγχο της μπριζόλας, για παράδειγμα:

  • αν δούμε ότι πάει να μαυρίσει εξωτερικά σχετικά νωρίς, μπορούμε να χαμηλώσουμε την ένταση της θερμότητας, για να προλάβει να ψηθεί και εσωτερικά χωρίς να καεί από έξω
  • αν κόψουμε την μπριζόλα και δούμε ότι είναι ακόμη "κόκκινο" το κρέας από μέσα, μπορούμε να την ψήσουμε μερικά λεπτά παραπάνω

Γενικά, πάντως εγώ το τελευταίο διάστημα αυτή την τεχνική εφαρμόζω, με αυτό περίπου το χρονοδιάγραμμα... καμιά φορά τις αφήνω και 3-4 λεπτά ακόμη, δηλαδή επιπλέον 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Έχω μείνει αρκετά ικανοποιημένος, καθώς έτσι δεν "στεγνώνουν" πολύ οι μπριζόλες και μασιούνται πιο ευχάριστα.

Είναι καλό επίσης να μην τρυπάμε τις μπριζόλες (όπως κάνω εγώ με το πιρούνι) όταν ψήνονται, αλλά να χρησιμοποιούμε κάποια ειδικά τσιμπίδα, όμως εγώ τώρα δεν είχα πρόχειρη... γι' αυτό προσπαθώ να τις τσιμπήσω σε κάποιο σημείο με λίπος και όχι στο κρέας. Ο λόγος είναι για να μην τρυπηθεί το κρέας και "δραπετεύσει" από εκεί η υγρασία που έχει στο εσωτερικό ώστε να αποφύγουμε να μας στεγνώσει.

Θέλω με την πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσω αυτόν τον τρόπο ψησίματος και σε μπάρμπεκιου στα κάρβουνα, να δω κι εκεί τους χρόνους και το αποτέλεσμα για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

{ Ημερομηνία: 25-10-2013 (05:54:10) }

Και κάτι ακόμη...

Ομελέτα φούρνου

Ομελέτα φούρνου με μπόλικα υλικά - Λίγο μπελαλίδικη αλλά νόστιμη συνταγή