Να το πάρω; Είναι καλό; Είναι φρέσκο;

Δεν ξέρω αν το κάνετε κι εσείς όταν ψωνίζετε ή το έχετε παρατηρήσει να το κάνουν άλλοι όταν πάτε να ψωνίσετε μαζί τους ή έχετε δει άγνωστους να το κάνουν την ώρα που είστε κι εσείς στο μαγαζί... υπάρχει όμως μια διαδεδομένη συνήθεια που έχω παρατηρήσει... κάτι που φαίνεται πως κάνουν αρκετοί.

Είναι εκείνη η στιγμή που κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει μπριζόλες και καθώς τις κοιτάει πίσω από το τζάμι του ψυγείου ρωτάει τον κρεοπώλη... "είναι φρέσκες;"

Είναι εκείνη η στιγμή που κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει μια τουρτα και καθώς τις κοιτάει πίσω από το τζάμι του ψυγείου ρωτάει τον ζαχαροπλάστη... "είναι φρέσκες;"

Είναι εκείνη η στιγμή στο ψαράδικο που καθώς κοιτάζει τις σαρδέλες στον πάγκο ρωτάει... "είναι φρέσκες;"

Η απάντηση πάντα είναι μία... "ΝΑΙ"

Και ποια άλλη θα μπορούσε να είναι άραγε; "Όχι δεν είναι φρέσκα, μην τα πάρεις";

Και δεν υπονοώ ότι κάτι από τα παραπάνω μπορεί να μην είναι φρέσκα, αλλά απλά αναρωτιέμαι τι περιμένει κάποιος να ακούσει κάνοντας αυτήν την ερώτηση στον πωλητή (;) Γιατί μπαίνει στην διαδικασία να ρωτήσει κάτι τέτοιο (;)

Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ασυναίσθητα ο καταναλωτής προτρέπει τον πωλητή να του δώσει ένα ψυχολογικό "σπρώξιμο" που χρειάζεται (μια προφορική διαβεβαίωση) για να προχωρήσει στην αγορά.

Η άλλη διάσταση του θέματος είναι ότι... αν τελικά παντού και πάντα όλα είναι φρέσκα... τότε τα μπαγιάτικα ποιος τα αγοράζει; Χμ... ίσως αυτός που δεν ρωτάει αν είναι φρέσκα (;)

Και μια άλλη παραπλήσια ερώτηση/κατάσταση, που δεν είναι τόσο σε τρόφιμα, όσο για άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα ρούχα. Είναι εκείνη η στιγμή που το έχεις δοκιμάσει, σου αρέσει και θέλεις ένα "κλικ" όπως παραπάνω για να το αγοράσεις και μόλις το αντιλαμβάνεται ο πωλητής σου λέει... "είναι πολύ ωραίο, το έχω πάρει κι εγώ", οπότε αισθάνεσαι μια ανακούφιση ότι για να το έχει πάρει αυτός τότε σίγουρα θα είναι μια καλή αγορά.

Έχετε βρεθεί σε μια ανάλογη περίπτωση;

Συνηθίζετε να κάνετε ανάλογες ερωτήσεις όταν βγαίνετε για ψώνια;

{ Ημερομηνία: 16-10-2013 (21:15:33) }