Συνταγή για τζατζίκι

Το τζατζίκι είναι κάτι που στο άκουσμα του σε πολλούς σχηματίζεται μια έκφραση δυσαρέσκειας στο πρόσωπο, η οποία όμως δεν ξέρω από που ακριβώς προέρχεται. Τους είναι τόσο δυσάρεστη η γεύση του ή μήπως σκέφτονται τις πιθανές δυσάρεστες συνέπειες της χρήσης του στην κοινωνική τους ζωή τις επόμενες ώρες (;)

Για το επίμαχο συστατικό του, το σκόρδο, εκτός του ότι είναι γνωστό ως φυλαχτό εναντίον του ματιάσματος (φτου-σκόρδα κτλ), κατά καιρούς ακούγονται γραπτώς διάφορες μελέτες με θετικά συμπεράσματα για τις ιδιότητες του και την χρησιμότητα του στην διατροφή μας, όμως ομολογουμένως η χαρακτηριστική οσμή είναι κάτι "απωθητικό" όταν την συναντάς δίπλα σου, π.χ. μια ζεστή μέρα μέσα σε ένα λεωφορείο.

Παλιότερα δεν έτρωγα κι εγώ το τζατζίκι, αλλά τα τελευταία χρόνια το τρώω όταν υπάρχει ευκαιρία, είτε σε γύρο πίτα στον δρόμο, είτε στο σπιτικό τραπέζι. Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση, μιας που είναι εύκολο να το φτιάξουμε, τι καλύτερο από ένα χειροποίητο σπιτικό τζατζίκι (;) όπου μπορείς να κοντρολάρεις και την ποσότητα του σκορδίλας (;)

Ας δούμε το video της προετοιμασίας του...

Η συνταγή είναι απλή και μάλλον δεν χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά για το φτιάξουμε. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στα υλικά, ανάλογα με τα γούστα, αλλά τα βασικά νομίζω είναι τα εξής:

  • γιαούρτι στραγγιστό (1 κεσεδάκι, δηλαδή περίπου 200γρ)
  • ελαιόλαδο (2 κουταλιές)
  • σκόρδο (2 σκελίδες)
  • ξύδι (1 κουταλιά)
  • αγγούρι (μισό, για την συγκεκριμένη δοσολογία)
  • αλάτι (μισό κουταλάκι)

Από εκεί και πέρα, μπορούμε επίσης να βάλουμε επιπλέον αρωματικά συστατικά όπως δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό. Εμείς στο τζατζίκι που φτιάξαμε στο βίντεο βάλαμε δυόσμο (μισό κουταλάκι) και τα "φύλλα" από ένα κλωνάρι άνηθο αλλά μαϊντανό δεν βάλαμε. Θα μπορούσαμε τον μαϊντανό να τον χρησιμοποιήσουμε και σαν γαρνιτούρα στο σερβίρισμα όπως κάνουν συχνά στις ταβέρνες, μαζί ίσως και με μερικές ελιές από πάνω που βάζουν επίσης.

Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο η συνταγή σαν υλοποίηση, το μόνο που ίσως χρειάζεται λίγο προσοχή είναι να στραγγίζουμε καλά το τριμμένο αγγούρι, γιατί έχει αρκετά υγρά και αν τα αφήσουμε θα μας γίνει αρκετά "νερουλό" το τζατζίκι.

Καλή όρεξη!

{ Ημερομηνία: 13-07-2013 (14:49:23) }

Και κάτι ακόμη...