Πριν χρόνια, ο παππούς μου και η γιαγιά μου συνήθιζαν να φυτεύουν έναν κήπο στο χωριό τα καλοκαίρια. Βάζανε διάφορα φυτά της εποχής, όπως ντομάτες, πιπεριές και φασολάκια. Φύτευαν επίσης και πατάτες.
Κάποια στιγμή, δεν θυμάμαι πως το έφερε η κουβέντα, μου είπε η γιαγιά μου ότι θα πάνε να αγοράσουνε σπόρο για να φυτέψουνε πατάτες και εγώ επιστρατεύοντας τις γνώσεις μου από το σχολείο (τότε που φυτεύαμε το φασόλι σε κεσεδάκι από γιαούρτι, με βαμβάκι), την ρώτησα γιατί δεν κρατάνε από την προηγούμενη χρονιά σπόρο.
Προσπάθησε να μου εξηγήσει ότι στις συγκεκριμένες πατάτες δεν μπορούν να κρατήσουν σπόρο για να τον ξαναφυτέψουν γιατί δεν βγάζει παραγωγή. Ότι δηλαδή αν το έκαναν αυτό θα έβγαινε το φυτό αλλά δεν θα είχε πατάτες. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε, αλλά δεν το έψαξα παραπάνω.
Πέρασαν τα χρόνια, ήρθε στην ζωή μας το internet, όπου οι πληροφορίες ρέουν άφθονες, και άρχισε να συμπληρώνεται το παζλ και να καταλαβαίνω τελικά τι εννοούσε η γιαγιά μου.
Ίσως και εσείς να μάθατε στο σχολείο αυτό τον κύκλο που κάνει η χλωρίδα του πλανήτη μας, με τους σπόρους και τα σχετικά. Δεν ξέρω αν ακόμη κάνουν το σχετικό πείραμα με το φασόλι στο δημοτικό, δεν θυμάμαι σε ποιο μάθημα ήταν.
Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ και άλλο, κάποια στιγμή ο άνθρωπος αποφάσισε να το πατεντάρει το πράγμα με τους σπόρους. Ήθελε να φτιάξει καλύτερους σπόρους, για καλύτερη παραγωγή και φυσικά όλη αυτή η καλυτέρευση να αποφέρει και κάποια έσοδα στους δημιουργούς αυτών των σπόρων.
Δημιουργήθηκαν έτσι τροποποιημένοι σπόροι, οι οποίοι πλέον πωλούνται από τα καταστήματα και δεν παρέχονται δωρεάν από την φύση. Πολλοί αγρότες (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες), έστρεψαν την προσοχή τους σε αυτούς τους νέους και πολλά υποσχόμενους σπόρους, αφήνοντας στην άκρη τους παλιούς (χαρακτηρίζονται στις μέρες μας και ως "παραδοσιακοί") σπόρους.
Από αυτή την μετάβαση, προέκυψαν δύο θέματα. Το ένα θέμα είναι η "φυσιολογικότητα" των νέων τροποποιημένων σπόρων και το άλλο θέμα είναι η επιβίωση των παραδοσιακών σπόρων.
Σε ότι αφορά το αν μπορεί να θεωρηθούν φυσικά και ακίνδυνα τα προϊόντα που προκύπτουν από τους τροποποιημένους σπόρους, υπάρχουν διάφορες απόψεις τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε στο ίντερνετ. Εγώ δεν έχω σχετικές γνώσεις για να επεκταθώ σε αυτό το σκέλος.
Στο θέμα όμως της επιβίωσης των παραδοσιακών σπόρων, θα ήθελα να σταθώ λίγο. Οι σπόροι όπως ίσως ξέρετε δεν έχουν άπειρη διάρκεια ζωής...
Επίσης κι εγώ δεν έχω άπειρο χρόνο για γράψιμο, οπότε θα κάνω εδώ ένα διάλειμμα και αν θέλετε μέχρι να επιστρέψω να συνεχίσω αυτά που ήθελα να πω, δείτε τα εξής:
Και μια σημείωση για τον εαυτό μου, όταν επανέλθω στο θέμα: Θυμήσου να γράψεις για το "Απαγορεύεται η φύτευση" που βλέπουμε στις ετικέτες από διάφορα προϊόντα και για την "αποθήκη" σπόρων της Αρκτικής.
{ Ημερομηνία: 03-03-2024 (11:09:04) }