Από τα ριάλιτι... στην πραγματικότητα

Θυμάστε τι αναταραχή είχε επικρατήσει τότε που επρόκειτο να ξεκινήσει το πρώτο reality show στην Ελληνική τηλεόραση; Πόσες συζητήσεις, πόσες αντιδράσεις, πόσοι προβληματισμοί και... το βασικό ερώτημα στο μυαλό όλων... αν θα έχει και στην τουαλέτα κάμερες (;)

Έχουν περάσει πλέον πάνω από δέκα χρόνια από τότε, και ενδιάμεσα η τηλεόραση φιλοξένησε αρκετά προγράμματα αυτού του τύπου, με διάφορα concepts κατά καιρούς. Έχω την αίσθηση ότι από κάποιο σημείο και ύστερα ο κόσμος έχασε το ενδιαφέρον του για αυτα, ήταν αρκετά κοινότυπο πλέον να μαντρώνεις μια ντουζίνα ανθρώπους και να στήνεις τριγύρω τους κάμερες.

Πλέον τώρα έχουμε είτε τα λεγόμενα talent shows (χωρίς 24ωρη ριάλιτι παρακολούθηση), είτε τα "real life" προγράμματα δηλαδή παρακολούθηση ανθρώπων σε "πραγματικές" συνθήκες (π.χ. στο μαγαζί ή το σπίτι τους) και όχι σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα.

Όπως και να'χει, σήμερα οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει την ιδέα της κάμερας και σχεδόν όλοι μεταφέρουμε παντού μαζί μας μια κάμερα καθημερινά, στο κινητό μας τηλέφωνο. Επιπλέον, οι σύγχρονες δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων όπως το GPS και η σύνδεση στο internet, με υπηρεσίες όπως π.χ.

  • το foursquare (δηλώνεις ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία σου)
  • το twitter (γράφεις ανά πάσα στιγμή "τι συμβαίνει", π.χ. τι κάνεις ή τι σκέφτεσαι)
  • το facebook (ανεβάζεις φωτογραφίες σου, δηλώνεις με ποιους συναναστρέφεσαι ή τι βρήκες ενδιαφέρον στο internet ή σε ποιες εκδηλώσεις θα παρευρεθείς κλπ)

...κάνουν να μοιάζει σαν παιχνίδι το να αναφέρουμε κάθε στιγμή το που βρισκόμαστε και τι κάνουμε.

Οικειοθελώς, αλλοι σχεδόν καθημερινά ή άλλοι και πολλές φορές την ημέρα, κάνουμε καταχωρήσεις "προσωπικών δεδομένων" και στιγμών μας "εκθέτοντας" τον εαυτό μας είτε σε ένα μικρό κοινό (φίλοι) ή στους πάντες (public).

Παρατηρώ, λοιπόν, πως μέσα σε μια δεκαετία έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό η ιδέα της "παρακολούθησης" και της έκθεσης των εαυτών μας στην δημοσιότητα και ουσιαστικά η ζωή μας μοιάζει να μετατρέπεται, με την χρήση της τεχνολογίας και των λεγόμενων "social media", σε ένα "online reality" με σκηνοθέτη τον ίδιο τον εαυτό μας.

{ Ημερομηνία: 23-04-2011 (12:17:58) }

Και κάτι ακόμη...

σαλάτα με αβοκάντο

Εύκολη συνταγή για μια σαλάτα με αβοκάντο - Αναρωτιέσαι πως τρώγεται το αβοκάντο; Δες έναν πολύ εύκολο τρόπο!

τούρτα σοκολάτα

Συνταγή: Τούρτα σοκολάτα και κρέμα κακάο - Έφτιαξα το παντεσπάνι και έβαλα δύο κρέμες