Μια βδομάδα χωρίς τσιγάρο

Έχουμε γράψει αρκετές φορές για το τσιγάρο και περί της διακοπής του καπνίσματος, το οποίο εκ της απαισιόδοξης όψης δείχνει ότι δεν τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά από την αισιόδοξη πλευρά δείχνει ότι συνεχίζουμε να προσπαθούμε!

no smoking

Διανύοντας λοιπόν την όγδοη προς ένατη μέρα χωρίς τσιγάρο, σκέφτηκα να καταγράψω μερικά πράγματα και εντυπώσεις από την προσπάθεια μου.

Καταρχήν να πω ότι αυτήν την φορά το έκοψα "μαχαίρι" αλλά βέβαια άρχισα παράλληλα να μασάω τις γνωστές τσίχλες με την νικοτίνη (2mg).

Παρένθεση: Είχα πάρει πάλι τέτοιες τσίχλες πριν κανά δυο χρόνια αλλά τότε μάσησα μόνο μία και μπορώ να πω ότι είχα φοβηθεί από αυτά που έγραφε μέσα στο χαρτί της συσκευασίας. Βέβαια όπως μου είπε κι ένας φίλος τότε... "Καλά φοβάσαι τις τσίχλες και δεν φοβάσαι το τσιγάρο; Άμα έγραφε και στα τσιγάρα αναλυτικά τα πράγματα..." ...τσπ, τότε όπως είπα, παράτησα το κουτί ολοκαίνουργιο, φτύνοντας την πρώτη τσίχλα στα πρώτα δευτερόλεπτα (μάλιστα βρήκα πάλι το κουτί την περασμένη βδομάδα που σκέφτηκα να αγοράσω πάλι τέτοιες τσίχλες και είδα ότι είχαν λήξει πλέον).

Για να μην τα πολυλογώ παραπάνω, με αυτές τις τσίχλες μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν ουρλιαχτά από έλλειψη νικοτίνης όπως άλλες φορές, αφού ουσιαστικά αν και χωρίς τσιγάρο πάλι την νικοτίνη την παίρνεις από την τσίχλα. Γενικά δεν παρατήρησα δυσάρεστα συμπτώματα όπως σε παλιότερες προσπάθειες π.χ. πονοκεφάλους ή υπνηλία, δηλαδή οργανικά νο πρόμπλεμ :-) Στο ψυχολογικό κομμάτι, μπορώ να πω ότι μια-δυο φορές την μέρα, κυρίως απογευματινές ώρες, μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα του τσιγάρου ανά χείρας και τις καπνίλας στο στόμα, αλλά το παραβλέπω.

Συνολικά μασάω 4-5 τσίχλες την ημέρα, αν και νομίζω από αυτές μια-δυο θα μπορούσα ίσως να αντικαταστήσω και με απλή τσίχλα, καθώς μερικές δεν τις παίρνω τόσο γιατί μου ήρθε όρεξη για κάπνισμα, αλλά μάλλον για μάσημα.

Κάπως έτσι λοιπόν, σχετικά άνετα, πέρασε ήδη η πρώτη βδομάδα και παράλληλα παρατήρησα και κάποια πράγματα που μου έκαναν εντύπωση...

 • Ο ύπνος : Γενικά ένα θέμα που μου έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν μπορώ να "χορτάσω" ύπνο, δηλαδή ακόμα κι αν κοιμηθώ 8-9 ώρες, συνήθως ξυπνάω κουρασμένος! Το διάστημα αυτό που σταμάτησα το τσιγάρο, δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση, αλλά ξυπνάω πολύ πιο εύκολα το πρωί, αρκετά πιο ξεκούραστος και πιο ευδιάθετος.
 • Ο καφές : Η γνωστή ατάκα για όσους καπνίζουν... "καφές χωρίς τσιγάρο;". Κι όμως γίνεται εύκολα και μάλιστα παρατηρώ ότι και χωρίς καφέ πάλι μπορώ να ξυπνήσω, απλά φτιάχνουμε ένα-δυο την ημέρα ίσως πιο πολύ από συνήθεια. Μια καλή ιδέα για να μην τον πίνουμε ξεροσφύρι, είναι να έχουμε κανά μπισκοτάκι.
 • Το φαγητό : Δεν έχω παρατηρήσει και πολύ σημαντική αύξηση της δραστηριότητας, αλλά όντως μασουλάμε κάτι που και που, για να περνάει η ώρα.
 • Ο χρόνος : Κάτι που δεν είχα σκεφτεί, είναι το "χάσιμο χρόνου" από το κάπνισμα, ένα κέρδος που παρατηρώ ιδιαίτερα στο πρωινό ξύπνημα και την προετοιμασία για να φύγω στην δουλειά. Είναι αυτό που λέμε "ας κάτσω να κάνω ένα τσιγάρο..." και χάνουμε 5-10 λέπτα, το οποίο π.χ. για 3 τσιγάρα με τον πρωινό καφέ μπορεί να είναι 20-30 λεπτά, υπολογίσιμο μέγεθος αν πούμε ότι έχουμε π.χ. μια ώρα για να ετοιμαστούμε να φύγουμε.

Στην προσπάθεια αυτή επιστράτευσα και την τεχνολογία και έχω παρέα και ένα προγραμματάκι, το QuitNow! Είναι "android app", υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες και διαθέσιμες δωρεάν, ενώ έχω δει αντίστοιχη και σε iPhone.

Στην εφαρμογή αυτή λοιπόν, ορίζεις...

 • την ημερομηνία/ώρα που κόβεις το τσιγάρο,
 • πόσα τσιγάρα κάπνιζες την ημέρα,
 • πόσο έκανε ένα πακέτο τσιγάρα
 • πόσα τσιγάρα είχε το κάθε πακέτο

...και αυτό αρχίζει να μετράει για σένα διάφορα στατιστικά στοιχεία. Π.χ. για εμένα αυτήν την στιγμή λέει:

 • Ημέρες χωρίς τσιγάρο: 8,32
 • Τσιγάρα που δεν κάπνισα: 199,91
 • Χρήματα που γλίτωσα: 26,66€
 • Εξοικονόμηση χρόνου: 19 ώρες και 54 λεπτά

Επίσης το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δείχνει κατά προσέγγιση και μια εικόνα της βελτίωσης στην υγεία καθώς περνάνε οι μέρες, δηλαδή κάποια χαρακτηριστικά (π.χ. η βελτίωση της γεύσης και της όσφρησης) τα οποία ξεκινάν από το 0% και στην πορεία αυξάνονται προς το 100%

Έτσι, σε δύσκολες στιγμές που σε περιτριγυρίζει ο πειρασμός, το ανοίγεις στο κινητό και βλέπεις την το κέρδος από την προσπάθεια σου, ενώ επιπλεόν μπορείς να διαβάζεις και μηνύματα από "ομοιοπαθείς" για να παίρνεις κουράγιο και δύναμη :-)

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι τα "κατορθώματα", κάτι σαν "παράσημα" που παίρνεις στην πορεία, π.χ. για την "μία εβδομάδα χωρίς τσιγάρο", τα "100 τσιγάρα που γλίτωσες" κλπ. Έχει πλάκα γιατί το κάνει σαν "παιχνίδι" και σου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσεις για να τα καταφέρεις!

{ Ημερομηνία: 04-04-2011 (20:07:06) }