Ιατρικές συμβουλές μέσω ίντερνετ

Αρκετοί από εμάς που κυκλοφορούμε στο ιντερνέτ, σε κάποιο πιθανό πρόβλημα υγείας, μπαίνουμε στον "πειρασμό" να ψάξουμε ιατρικές πληροφορίες online. Κατά την γνώμη μου, το internet μπορεί να είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών όμως για τόσο "λεπτά" θέματα όπως η υγεία, δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε.

Συνήθως ξεκινάμε με μια αναζήτηση, για κάποιο σύμπτωμα ή μια υποθετική αυτοδιάγνωση, και στην συνέχεια διαβάζουμε 5-10 ή και περισσότερα άρθρα, μηνύματα σε forums και σε blogs και τελικά που καταλήγουμε (;) ... πιθανότατα στην σύγχυση.

Άραγε αυτό είναι που έχω (;), άραγε αυτή είναι η θεραπεία (;) ... και πάει λέγοντας. Άλλα πράγματα που διαβάζουμε μπορεί να μας πανικοβάλουν χωρίς λόγο, άλλα πράγματα μπορεί να μας καθησυχάσουν ενώ δεν πρέπει, αλλά όπως και να'χει τελικά δεν είμαστε και σίγουροι, απλά με όλα αυτά που διαβάσαμε φορτωθήκαμε αρκετές επιπλέον σκέψεις και προβληματισμούς.

Γενικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίος μπορεί κάποιος να αποφεύγει να πάει στον γιατρό και αντί αυτού να αποφασίσει να κάνει μόνος του μια έρευνα στο ίντερνετ. Άλλος μπορεί να μην θέλει/έχει να διαθέσει τα χρήματα που ίσως απαιτούνται, άλλος μπορεί να φοβάται για το τι θα ακούσει.

Όμως, η μόνη έγκυρη διάγνωση/θεραπεία μπορεί να προέλθει μόνο από την εξέταση της περίπτωσης μας από έναν ειδικό γιατρό. Και αν βέβαια ύστερα από αυτό έχουμε ακόμη κάποιες αμφιβολίες, μπορούμε να πάμε και σε κάποιον άλλο γιατρό, για μια "δεύτερη γνώμη".

Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, όταν αναφέρομαι σε "ιατρικές συμβουλές" παραπάνω, δεν εννοώ αυτές που έχουν "προληπτικό χαρακτήρα", όπως π.χ. άρθρα για την σωστή διατροφή και την αποφυγή ασθενειών (αν και θα πρέπει και σε αυτά να είμαστε επιφυλακτικοί για την "εγκυρότητα" της πηγής που τα δημοσιεύει), αλλά εδώ αναφέρομαι κυρίως σε αυτά που έχουν "διαγνωστικό" και "θεραπευτικό" χαρακτήρα.

{ Ημερομηνία: 04-03-2011 (09:48:29) }

Και κάτι ακόμη...

σαλάτα με αβοκάντο

Εύκολη συνταγή για μια σαλάτα με αβοκάντο - Αναρωτιέσαι πως τρώγεται το αβοκάντο; Δες έναν πολύ εύκολο τρόπο!

τούρτα σοκολάτα

Συνταγή: Τούρτα σοκολάτα και κρέμα κακάο - Έφτιαξα το παντεσπάνι και έβαλα δύο κρέμες