Έξοδα αυτοκινήτου

Σκέφτηκα να καταγράψω χοντρικά τα έξοδα ενός αυτοκινήτου, κάτι που όσοι ήδη έχετε αυτοκίνητο θα γνωρίζετε ήδη, αλλά όσοι σκέφτονται να αγοράσουν το πρώτο τους αυτοκίνητο ίσως δεν τα έχουν υπολογίσει. Κι εγώ βασικά, όταν ήταν να το αγοράσω, δεν τα είχα προ-υπολογίσει συνολικά, αλλά βέβαια τα έμαθα στην πορεία με το σι και με το νίγμα! Ας τα δούμε παρακάτω...

Ασφάλεια αυτοκινήτου

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου, είναι ένα από τα βασικά πάγια έξοδα του (π.χ. ανά εξάμηνο ή ανά χρόνο). Την πληρώνεις αχρείαστη να' ναι, αλλά αν όντως χρειαστεί (χτύπα ξύλο) τότε είναι πράγματι χρήσιμη. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι χρειάζεται και η οδική βοήθεια, και αν και την είχα κόψει για κανά δυο χρόνια, την ξαναέβαλα τελικά, και μπορώ να πω ότι με αυτήν αισθάνομαι πιο "ασφαλής" σε ταξίδια κλπ.

Δεν έχω καταλήξει ακόμα αν είναι προτιμότερο να έχεις μια ασφάλεια με πολλές καλύψεις (δηλαδή ακριβούτσικη) ή αν είναι καλύτερα να κάνεις ασφάλιση μόνο τα με βασικά και να γλιτώσεις κάποια χρήματα. Εγώ αυτήν την στιγμή πληρώνω περίπου 260€ το εξάμηνο, δηλαδή κάπου 500€ τον χρόνο.

Tip: Άν έχεις σκοπό να κάνεις αλλαγές στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, θα πρότεινα να το ψάξεις το θέμα με την ησυχία σου αρκετά πριν χρειαστεί να κάνεις ανανέωση, γιατί αν το αφήσεις τελευταία στιγμή ίσως τελικά να το αναβάλεις για "την άλλη φορά" κ.ο.κ. Τουλάχιστον εγώ αυτό το πάθαινα, κι από αναβολή σε αναβολή περνούσαν π.χ. 2-3 εξάμηνα.

Τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται στα τέλη της κάθε χρονιάς (προκαταβολικά για το επόμενο έτος). Το ποσό εξαρτάται από τα κυβικά του αυτοκινήτου και εδώ θέλει λίγο προσοχή. Αν π.χ. η κλίμακα αλλάζει στα 1356κ.ε. και το δικό σου αυτοκίνητο είναι 1358κ.ε. τότε μπορεί να πληρώσεις π.χ. κανά 50€ παραπάνω απ' ότι αν ήταν 1354κ.ε. Θα αναρωτιέσαι ίσως γιατί δεν αλλάζει η κλίμακα σε ένα στρόγγυλο νούμερο όπως π.χ. το 1400, αλλά  όπως καταλαβαίνεις... "τα πάντα εν σοφία εποίησε".

Οπότε αυτό ίσως θα μπορούσε να είναι και ένα από τα κριτήρια για την επιλογή του αυτοκινήτου. Σε άλλες χώρες απ'ότι έχω ακούσει τα υπολογίζουν με βάση τα "άλογα" (ιπποδύναμη), πράγμα που εμένα θα με συνέφερε... σαν χθες θυμάμαι να μου το λέει ο πωλητής αλλά πέρασαν 7+ χρόνια κι ακόμη δεν είδα να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο εδώ.

Το ποσό των τελών κυκλοφορίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι επηρεάζεται και από το "χρώμα" τους... δηλαδή για παράδειγμα τα "πράσινα τέλη" που ακούμε τα τελευταία 2 χρόνια, είναι κάπως πιο τσιμπημένα.

Ακριβώς δεν θυμάμαι το ποσό που πλήρωσα για φέτος ή για πέρσι, αλλά ας πούμε ότι για μένα χοντρικά ήταν κάπου στα 150-200€

Service αυτοκινήτου

Το αυτοκίνητο ως μηχανή, χρειάζεται το σέρβις του, για να εξασφαλιστεί η σωστή και ασφαλείς λειτουργία του. Το service γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. ανά 10.000 χλμ και άλλες φορές είναι σχετικά φτηνό π.χ. το "μικρό" που λέμε για παράδειγμα 50€, που περιλαμβάνει κάποια πολύ βασικά πράγματα όπως αλλαγή λαδιών, φίλτρα λαδιού κλπ, ενώ άλλες φορές είναι πιο ακριβό για παράδειγμα 350€, περιλαμβάνει πιο χοντρές αλλαγές π.χ. σε εξαρτήματα που πρέπει προληπτικά να αντικατασταθούν πριν χαλάσουν.

Συνήθως, ένας μέσος οδηγός ας πούμε ότι κάνει 12.000 - 15.000 χλμ τον χρόνο, οπότε χοντρικά βγαίνει ένα service τον χρόνο, και το ποσό ανάλογα για πιο σέρβις ήρθε η σειρά, να πούμε μέσο όρο 100-150€;

Λάστιχα αυτοκινήτου

Τα λάστιχα τα βάζω ξεχωριστά από το σέρβις, γιατί είναι από μόνο του ένα χοντρό έξοδο. Τα ελαστικά λοιπόν, ακόμη κι αν δεν φθαρούν λόγω της χρήσης (να "φαγωθούν" δηλαδή εξωτερικά και να γίνουν πιο λεία), έχουν κι αυτά "ημερομηνία λήξης". Μετά από μερικά χρόνια (π.χ. 4-5) αρχίζουν να κάνουν κάτι ρωγμές σαν την απότιστη γη, και γενικά απ'ότι καταλαβαίνω δεν είναι πλέον "ασφαλή" από πλευράς σταθερότητας κλπ, για να ταξιδέψεις πάνω τους.

Μια τετράδα λάστιχα, λοιπόν, μπορεί να βγει περί τα 350-400€ και αν πούμε ότι τα αλλάζουμε ανά 4-5 χρόνια, τότε αυτό πάει αναλογικά περίπου στα 80-100€ τον χρόνο.

Σύνολο εξόδων μέχρι εδώ...

Με βάση τα παραπάνω και τους σχετικούς υπολογισμούς "στο περίπου", τα έξοδα του αυτοκινήτου χοντρικά βγαίνουν 800-1000€ τον χρόνο. Αυτά για ένα μεσαίο αυτοκίνητο περί τα 1400κ.ε., γιατί π.χ. ένα μεγαλύτερο ας πούμε 2000κ.ε. μπορεί να έχει αρκετά παραπάνω, δηλαδή πιο ακριβά τέλη κυκλοφορίας ή τα λάστιχα του να βγαίνουν παραπάνω κλπ.

Μπορεί να υπάρχουν ενίοτε και κάποια εξτρά έξοδα, π.χ. στο service εκτός των προγραμματισμένων αντικαταστάσεων να σου βρουν και κανένα έξτρα κουσούρι, ή η μπαταρία του αυτοκινήτου που κι αυτή περίπου ανά 4-5 χρόνια θέλει συνήθως αλλαγή.

Τι άλλα έξοδα (;) ...

Όπως φαίνεται στα παραπάνω, δεν έχουμε υπολογίσει την βενζίνη. Αυτή βέβαια είναι κατά βούληση, ανάλογα με την χρήση που κάνει ο καθένας και το πόσο καίει και το αμάξι του. Αλλά έτσι χοντρικά και πάλι, ο μέσος οδηγός δεν θα ξοδεύει 50-100€ τον μήνα στην βενζίνη; Το οποίο πάει στα 600-1200€ τον χρόνο.

Οπότε συνυπολογίζοντας κι αυτά, πάμε περίπου στα 1400-2000€ χρόνο, δηλαδή, 100-150€ τον μήνα.

Κάποιοι λένε ότι το αυτοκίνητο είναι κι αυτό σαν ένα μέλος της οικογένειας, έχει κι αυτό τα έξοδα του... και κατά τα φαινόμενα δεν έχουν και άδικο! Εσείς τι λέτε;

{ Ημερομηνία: 31-01-2011 (16:38:04) }


Σχόλια για αυτό το θέμα...


{ ROSEBUD @ 04/03/2011, 19:19:52 }

Μήπως λες λίγα?ειδικά αυτό με τη βενζίνη μου προκάλεσε ένα αυθόρμητο χαμόγελο.Δινω 300 ευρώ το μήνα τουλάχιστον!!θα πεις λόγω δουλειάς...Και πάλι όμως 50-100 μου φαίνονται πολύ λίγα..
Όσο για το σέρβις,μικρομεσαίο αυτοκίνητο 2,5 ετών,χωρίς λάστιχα,στοίχισε 240ευρά.Άλλαξαν και τακάκια βέβαια,αλλά μάλλον μαϊμούδες,γιατί κάτι ψιλοτσιρίδες στα φρένα τις ακούω...Για τα υπόλοιπα δεν ενθυμούμαι,άλλος ασχολείται...


{ charm_quark @ 06/04/2011, 20:39:44 }

Κάποτε που μιλούσα για το κοτόπουλο σαν σε κατοικίδιο μου με κοροιδεύατε... χεχε

Εχεις απόλυτο δίκιο fantom. Αν και τα τα σέρβις έχουν να κάνουν και με το συνεργείο. πχ. στο μεγάλο στο πρώτο συνεργείο-αντιπροσωπία που είχα πάει μου είχαν ζητήσει 500 eura!!!
Μετά αλλαξα και εκτοτε, σταθερά και αμετακίνητα επι 7 χρόνια είναι πάντα κάτω των 250. Η βενζίνη πάει συναρτήση των χιλιομέτρων και όσο πιο πολλά τόσο πιο συχνά και τα σερβις του.
Αρα οι υπολογισμοί σου ειναι για ένα αυτοκίνητο μέσης χρήσης με κάπου στα 15.000 km το χρόνο.
Εγώ κάνω κάπου στα 30.000, θέλω δύο μεγάλα σερβις και δύο μικρά μέσα στο χρόνο. Λάστιχα ανα 2 -2.5 χρόνια και βενζίνη 250 euro το μήνα!!!!! Βάλε και την ασφάλεια...
για να δούμε.... ο Χριστός και ο αποστόλος!!!! 370 euro το μήνα!!!!! Ας κάνει κάποιος μια επαλήθεση γιατι θα χτυπήσω εγκεφαλικό!


{ Doureios-Ipnos @ 09/04/2011, 22:33:59 }

εγω παντως παιδια το περισσοτερο που κρατησα λαστιχα ηταν 1,5 χρονο... κ αυτο με φοβο καρδιας, διοτι ηταν φανερο οτι ηταν σε αθλια κατασταση!!!
βενζινη θελω πανω απο 200 ευρα το μηνα...
ασφαλεια περιπου 220 το εξαμηνο κ προσωπικα ειμαι υπερ των εξτρα καλυψεων... την πατησα μια φορα κ δεν την ξαναπαταω!!
τακακια αλλαζω υπερβολικα συχνα, εχω γινει το ανεκδτο του συνεργειου... παιζει ν αλλαζω κ καθε 2 μηνες... παει 50 ευρα περιπου μαζι με την εργασια.
μερικες φορες μου κανουν σκοντο κ μου παιρνουν παρακατω :D
γενικα δεν εχω την τυχη να μπορω αν τα προγραμματισω τα εξοδα του αυτοκινητου.. πχ καποιους μηνες πριν μου σβησε στο δρομο, μες στη νυχτα , με βροχη κ τα παιξα :D
τελικα η ζημια πηγε 450 ευρω κ καπακι αλλαξα λαστιχα κ πηγε καπου 800!!!
τα ειδα ολα!!


{ Μεταλάς @ 12/07/2011, 02:40:51 }

Ρε παιδια δεν πρεπει να συμπεριλαβουμε και τα τεκμηρια??


{ Αθηνά @ 29/03/2014, 17:52:56 }

Δηλαδη τι να μην παρω ποτε αμαξι αν ηταν τοσο τραγικα τα πραγματα
δε θα αγοραζαν ολοι και θα γεμιζε καυσαεριο ολος ο πλανητησ