Κινητά τηλέφωνα smartphones, τι να επιλέξω;

Τον τελευταίο καιρό, έχω μπει στον πειρασμό να αγοράσω ένα νέο κινητό τηλέφωνο από την κατηγορία των smartphones. Το έχω ψάξει λίγο κατά καιρούς όταν έχω χρόνο, αλλά ακόμη δεν έχω καταλήξει σε δύο βασικές ερωτήσεις:

  • Ποιο μοντέλο να επιλέξω;
  • Μου χρειάζεται ένα smartphone;

Γενικά, δεν είμαι από αυτούς που αλλάζουν τα κινητά τηλέφωνα σαν τα πουκάμισα (ούτε και τα πουκάμισα, γιατί δεν έχω και πολλά) και τρέχουν να αλλάξουν συσκευή μόλις βγει το επόμενο μοντέλο. Το προηγούμενο το είχα αρκετά χρόνια, και το τωρινό το έχω κανά δυο χρόνια.

Τα smartphones με δελεάζουν σε ότι αφορά τις ευκολίες που προσφέρουν για το internet, και αν και με το δικό μου τηλέφωνο μπορώ να συνδεθώ στο ίντερνετ, δεν είναι και τόσο πρακτικό για καθημερινή χρήση. Όταν είχαν πρωτοβγεί αυτά τα τηλέφωνα με touchscreen κτλ, δεν μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και ήμουν της άποψης ότι με τα ίδια λεφτά μπορείς να πάρεις ένα netbook (και ίσως και να σου περισσέψουν και χρήματα).

Όντως τότε, παρόλο που είχα ένα laptop, είχα πάρει το netbook (από το οποίο γράφω και τώρα) και πραγματικά ήταν μια πολύ καλή επιλογή καθώς με έχει διευκολύνει σε πολλά πράγματα. Είναι ευκολότερο στην μεταφορά, ουσιαστικά μόνο με αυτό δουλεύω πλέον (του βάζω εξωτερική οθόνη και πληκτρολόγιο, όταν χρειάζεται) και αν μη τι άλλο... τα έχει βγάλει τα λεφτά του.

Με τα κινητά τηλέφωνα, όπως είπα, δεν έχω καμιά ιδιαίτερη πώρωση και στην περίπτωση του smartphone εξετάζω να δω αν όντως θα με διευκολύνει κάπως στην καθημερινότητα, ή απλά θα το έχω σαν απλό τηλέφωνο, κάτι στο οποίο με εξυπηρετεί ήδη και αυτό που ήδη έχω.

  • Σίγουρα θα με ενδιέφερε να έχει καλύτερη κάμερα (άνω των 2MP) κυρίως για πιο "καθαρά" video.
  • Επίσης και το GPS θα με διευκόλυνε, αν και στο αμάξι ήδη έχω, για ενδεχόμενες περιπλανήσεις σε άγνωστες πόλεις. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι η διαφορά του "A-GPS" που βλέπω σε ορισμένα μοντέλα καθώς και αν συμπεριλαμβάνονται χάρτες ή πρέπει να τους αγοράσεις ξεχωριστά ή π.χ. μπορείς να χρησιμοποιείς Google Maps (κάτι όμως που θα κατανάλωνε data traffic).
  • Ακόμη θα ήθελα να συμπεριλαμβάνεται και extra μνήμη, για να μην τρέχω στο καπάκι να αγοράζω και κάρτα μνήμης.
  • Επιπλέον θέλω bluetooth και WiFi

Αρχικά είχα προσανατολιστεί προς iPhone, ως την καλύτερη δυνατή επιλογή. Επειδή βέβαια και η τιμή ξεφεύγει αρκετά, το ξανασκέφτηκα, με την παρότρυνση και ενός πωλητή που απ' ότι κατάλαβα ήθελε να με ωθήσει προς την αγορά ενός κινητού τηλεφώνου με Android (με τα Nokia και το Symbian δεν το έχω ψάξει ακόμη)

Αυτές τις μέρες, έφτασε στα χέρια μου τυχαία ένα από τα Xperia της Sony Ericsson (το X8), που μου δάνεισε ένας γνωστός μου για να το δοκιμάσω. Ενδιαφέρον μου φαίνεται, αλλά και πάλι είμαι αναποφάσιστος.

Κάτι που μου φάνηκε πολύ χρήσιμο και αν είστε σε παρόμοιο δίλημα προτείνω να το εφαρμόσετε, είναι να ψάχνω στο YouTube βιντεάκια από reviews (παρουσίαση και κριτική) των μοντέλων που με ενδιαφέρουν (απλά γράφετε στο search το μοντέλο που σας ενδιαφέρει). Αλλιώς είναι να διαβάζεις μια λίστα με χαρακτηριστικά και αλλιώς να το βλέπεις στην πράξη. Βέβαια σε πολλά μαγαζιά έχουν συσκευές για μία demo δοκιμή από κοντά, όμως αν κι εσάς δεν σας αρέσει να ξεποδαριάζεστε από μαγαζί σε μαγαζί, τα video αυτά είναι μια καλή εναλλακτική λύση, ενώ παράλληλα ακούτε και μία κριτική από κάποιον που συνήθως έχει δει πολλά παρόμοια smartphones και έχει εμπειρία στο αντικείμενο, οπότε αν δει κάτι "στραβό" συχνά το λέει (εκτός κι αν είναι καθαρά διαφημιστικό το βίντεο).

Για παράδειγμα, είχα δει πρόσφατα μια καλή προσφορά τώρα στις εκπτώσεις, και ήμουν έτοιμος να τρέξω το επόμενο πρωί να το προλάβω, αλλά όταν είδα το βιντεάκι και διαπίστωσα ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει QWERTY πληκτρολόγιο, τότε ξενέρωσα.

Τελικά δεν έχω καταλήξει τι να κάνω...

  • Να εγκαταλείψω την ιδέα προς το παρόν και να το δω το θέμα μερικούς μήνες αργότερα που ίσως υπάρξουν καλύτερα μοντέλα και φτηνότερες τιμές;
  • Να πάρω ένα φτηνό, περί τα 200ε, για να μου φύγει η λιγούρα;
  • Να τα σκάσω πιο χοντρά, 400ε και βάλε, ρισκάροντας κι ότι βγει;

Εσείς, αν ασχολείστε πιο πολύ με τα κινητά τηλέφωνα, έχετε κάποιο συγκεκριμένο smartphone να μου προτείνετε ή κάποιες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην τελική επιλογή μου;

{ Ημερομηνία: 23-01-2011 (16:42:51) }

Και κάτι ακόμη...

τούρτα σοκολάτα

Συνταγή: Τούρτα σοκολάτα και κρέμα κακάο - Έφτιαξα το παντεσπάνι και έβαλα δύο κρέμες

email

Η μορφή ενός έγκυρου email - Ποια μορφή έχει μια διεύθυνση email