Το προβλημα με την αναμονή για την ειδικότητα ψυχιατρικής

Μέσα στο καλοκαίρι προέκυψε ένα θέμα με τις λίστες αναμονής των γιατρών που ακολουθούν την ειδικότητα της Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Αν δεν είστε ανάμεσα σε αυτούς τους γιατρούς, δεν θα σας ενδιαφέρει άμεσα αλλά μπορείτε να το δείτε κι αυτό σαν ένα δείγμα της ελληνικής γραφειοκρατικής πραγματικότητας.

Η ιατρική ειδικότητα

Για να καταλάβετε κι εσείς που δεν ξέρετε από ιατρικές ειδικότητες... γενικά οι γιατροί για να πάρουν μια ειδικότητα π.χ. Ψυχίατρος, θα πρέπει μετά τις βασικές σπουδές να "κάνουν" κάποιο διάστημα την ειδικότητα τους σε κάποιο/κάποια νοσοκομείο/α. Η ειδικότητα μπορεί να χωρίζεται σε "κομμάτια", π.χ. κάποιους μήνες Παθολογία συν κάποιους μήνες Νευρολογία συν κάποιους μήνες Ψυχιατρική. Για κάθε κομμάτι κάνουν μια αίτηση σε ένα νοσοκομείο και μπαίνουν σε μια λίστα αναμονής και περιμένουν την σειρά τους, που μπορεί π.χ. να έρθει μετά από 1-2-3 χρόνια για το πρώτο κομμάτι συν μετά από 1-2-3 χρόνια για το δεύτερο κομμάτι. Κάπως έτσι, αργά, βασανιστικά αλλά σταθερά, περνάει ο χρόνος αναμονής και προχωράνε οι λίστες.

Σημείωση: Τα λέω λίγο απλουστευμένα (γιατί είναι κάπως πιο περίπλοκο το θέμα των αναμονών), για να καταλάβουν χοντρικά και όσοι δεν το έχουν ακούσει ποτέ.

Η αναστάτωση με τις λίστες αναμονής

Πριν μερικούς μήνες, στην νοχελική αυτή ροή ιατρών στις λίστες αναμονής, προέκυψε ένα θέμα με κάποιες ιατρικές ειδικότητες (Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) λόγω μιας απόφασης (38/2010) του ΣτΕ.

Έτσι π.χ. στην νομαρχία Αθηνών, βγήκαν δύο ανακοινώσεις: η επείγουσα ανακοίνωση και η νέα επείγουσα ανακοίνωση. Γενικά επικράτησε αναστάτωση και ενδεικτικό νομίζω είναι το εξής κείμενο μιας ελληνίδας γιατρού (pdf) που βρήκα στο ygeianet.gr με ημερομηνία 29/08/2010.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι γιατροί έκαναν διάφορες κινήσεις, μήπως και δουν φως στο τούνελ, όπως π.χ. αυτό το blog και ατομικές ή ομαδικές επισκέψεις στο υπουργείο.

Η λύση του προβλήματος δημιούργησε άλλο πρόβλημα;

Τελικα τι έγινε; Βρήκα το εξής και το αυτό. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται να δόθηκε μια λύση, όμως υπήρξε δυσαρέσκεια και ειδικότερα για τους ειδικευόμενους της ψυχιατρικής υπάρχει το πρόβλημα που αναλύεται εδώ και συνοψίζεται στο εξής:

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας, αυτοί οι ψυχίατροι προκειμένου να διοριστούν στο δεύτερο κομμάτι της ειδικότητάς τους που είναι η Νευρολογία (1 χρονος) θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρώσουν τη Νευρολογία τους όλοι σχεδόν οι νευρολόγοι, καθως πρακτικά κάθε νευρολογος (δεδομένου ότι διορίζεται συγκριτικά εύκολότερα στο δεύτερο τμήμα της ειδικότητάς του, την Ψυχιατρική, αποκτώντας έτσι προνομιακή θέση) θα προηγείται από όλους σχεδόν τους ψυχιάτρους.

χμ...  :-S

 


 

Υστερόγραφο: Αν και δεν έχω άμεση σχέση με την ιατρική, ζώντας από κοντά το πρόβλημα, αποφάσισα να προσπαθίσω να το καταγράψω όπως μπορώ να το αντιληφθώ. Ελπίζω να το έθεσα σωστά, και να οφελήσει κάπως αυτή η δημοσιότητα στην επίλυση των επιμέρους ζητημάτων. Αν κάνω κάπου λάθος, περικαλώ διορθωστε με αφήνοντας κάποιο σχόλιο.

{ Ημερομηνία: 18-10-2010 (18:47:43) }

Και κάτι ακόμη...

τούρτα σοκολάτα

Συνταγή: Τούρτα σοκολάτα και κρέμα κακάο - Έφτιαξα το παντεσπάνι και έβαλα δύο κρέμες

email

Η μορφή ενός έγκυρου email - Ποια μορφή έχει μια διεύθυνση email