Συμβουλές για την θερινή μεταφορά και διατήρηση των τροφίμων

Τα τρόφιμα κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορούν να φτάσουν πολύ εύκολα στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη, όπου τα μικρόβια αυξάνονται πολύ γρήγορα. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας (μεγάλη διάρκεια καλοκαιρινής περιόδου, πολύ υψηλές θερμοκρασίες) γίνεται φανερή η σοβαρότητα με την οποία πρέπει να μεταχειριζόμαστε τα τρόφιμα: -Τα ψυγεία πρέπει να έχουν 4οC ή μικρότερη θερμοκρασία, ενώ οι καταψύκτες -12οC ή λιγότερο

1. Super markets

Ψωνίζοντας φαγητά (ωμά ή μαγειρευμένα) πρέπει πάντα να βεβαιωνόμαστε ότι βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία. Όλα τα ψυγεία στα super markets, έχουν ένδειξη θερμοκρασίας. Έτσι εξακριβώνουμε ότι η απαιτούμενη θερμοκρασία συντήρησης ή ψύξης η οποία αναγράφεται στη συσκευασία του φαγητού είναι η ίδια μ' αυτή του δείκτη θερμοκρασίας του ψυγείου. Δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουμε τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε ακατάλληλη συσκευασία (πχ σκισμένη συσκευασία).

2. Επιμόλυνση

Τα ωμά κρέατα (στο ψυγείο) πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες, έτσι ώστε να μη στάζουν ζωμοί σε λαχανικά ή άλλα μαγειρευμένα τρόφιμα τα οποία βρίσκονται στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η επιμόλυνση του μαγειρευμένου φαγητού ή των λαχανικών που πιθανόν να βρίσκονται στο ψυγείο, από μικροοργανισμούς που περιέχονται στο ωμό κρέας. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή ωμό κρέας με μαγειρευμένο φαγητό ή λαχανικά. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να αγοράζουμε μαγειρευμένα τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε επαφή με ωμό κρέας.

3. Μεταφέροντας φαγητό στο σπίτι

Τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε κατάψυξη ή συντήρηση πρέπει να τα αγοράζουμε αφού έχουμε τελειώσει με όλα τα άλλα ψώνια. Πρέπει να ζητάμε από τους υπαλλήλους του καταστήματος να βάζουν σε χωριστές σακούλες τα ωμά και τα μαγειρευμένα φαγητά. Όταν βάζουμε τα ψώνια στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, καλό είναι τα ευαίσθητα τρόφιμα να τοποθετούνται στην καμπίνα των επιβατών εφόσον το αυτοκίνητο κλιματίζεται

Όταν ψωνίζουμε λαχανικά ή φρούτα πρέπει να τα πηγαίνουμε κατευθείαν στο σπίτι και όχι να τα αφήνουμε για ώρες στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου. Ένα ισοθερμικό ψυγείο με παγοκύστες μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση που ο χρόνος μεταφοράς αυτών των ευπαθών τροφίμων είναι μεγαλύτερος της μισής ώρας

4. Αποθήκευση τροφίμων

Τα ευπαθή τρόφιμα τα βγάζουμε αμέσως από το αυτοκίνητο και τα βάζουμε στη συντήρηση ή την κατάψυξη. Εφόσον η συσκευασία τους είναι καθαρή και δεν έχει υποστεί κάποια καταστροφή τότε το καλύτερο είναι να παραμένουν σ' αυτή τη συσκευασία ώστε να εμποδίζεται η είσοδος βακτηρίων. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πριν και μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα.

Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ γρήγορα (να μπαίνουν στο ψυγείο ή να μαγειρεύονται αμέσως). Τα τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για την κυκλοφορία του αέρα και να επιτευχθεί σωστή και γρήγορη ψύξη.

Ασφαλής διατροφή σημαίνει ότι δεν μπορείτε πάντοτε να τρώτε ό,τι και όπου θέλετε. Είναι προτιμότερο να παραλείψετε ένα γεύμα επειδή εσείς το επιλέξατε, παρά επειδή φάγατε κάτι και αρρωστήσετε. Απαραίτητο είναι ακόμα να καταναλώνετε το φαγητό αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Αν το φαγητό εκτεθεί επί ώρα στην υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ πιθανόν να μετατραπεί τάχιστα σε εστία μικροβίων - γεγονός που ως φαίνεται συμβαίνει συχνά αφού τα τρόφιμα που αλλοιώνονται κατ' αυτόν τον τρόπο αποτελούν συνήθη αιτία τροφικής δηλητηριάσεως το καλοκαίρι. Όσο φαγητό περισσέψει, εξ άλλου, πρέπει να τοποθετείται το ταχύτερο δυνατόν στο ψυγείο, και όταν πρόκειται να καταναλωθεί να βράζετε, αντί απλώς να ζεσταίνεται.

Ανεξάρτητα από τον τόπο των θερινών σας διακοπών, έχει μεγάλη σημασία το πολύ καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους. Εξ ίσου σημαντικό είναι και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν ασχοληθείτε με το μαγείρεμα ή με την κατανάλωση φαγητού.

Αν έχετε προγραμματίσει να πάτε διακοπές σε κάποια εξωτική ή αναπτυσσόμενη χώρα, καλό είναι να ενημερωθείτε εκ των προτέρων από τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για την καταλληλότητα του φαγητού. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, δεν είναι καθόλου φρόνιμο να αγοράζετε φαγητό από πλανόδιους πωλητές ή από μικρομάγαζα, ενώ ασφαλές θεωρείται κυρίως το φαγητό που σερβίρετε σε μεγάλα ξενοδοχεία ή εστιατόρια.

Και πάλι, πρέπει να ζητάτε μόνον πολύ καλά μαγειρεμένο/ψημένο φαγητό, ενώ καλό θα ήταν να προτιμάτε τις σαλάτες από βρασμένα λαχανικά και όχι από ωμά - δεν μπορείτε ποτέ να είστε βέβαιοι ότι έχουν πλυθεί καλά πριν σας σερβιριστούν. Αν, πάντως, ζητήσετε σαλάτα από ωμά λαχανικά, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι είναι πολύ κρύα. Αυτό υποδηλώνει ότι ήταν στο ψυγείο, ενώ αν είναι ζεστή σημαίνει ότι έχει εκτεθεί πολλή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μπορεί να είναι αλλοιωμένη λόγω της ζέστης.

Η καταλληλότητα του νερού επίσης συνιστά πολλές φορές πρόβλημα, είτε παραθερίζετε εντός, είτε εκτός χώρας. Το καθαρό νερό έχει ζωτική σημασία για τη διατήρηση της υγείας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, καθώς πέρα από την κατανάλωσή του θα το χρειασθείτε για να πλένετε τα δόντια σας, για να ξεπλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά, ή ακόμα και για να καθαρίσετε κάποιο πιθανό τραύμα σας.

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας μπορεί ενδεχομένως να σας ενημερώσει αν το νερό στην περιοχή όπου θα πάτε είναι πόσιμο. Τα περισσότερα από τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, μπορεί να εντοπιστούν και στο τρεχούμενο νερό - συνεπώς πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Σε περίπτωση αμφιβολίας, να πίνετε εμφιαλωμένο νερό, αρκεί να βεβαιώνεστε ότι δεν έχει εκτεθεί στον ήλιο ή στην ζέστη, που μπορεί εύκολα να προκαλέσουν ανάπτυξη μικροβίων στο εσωτερικό του.

Η καλύτερη λύση είναι να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό από ένα αξιόπιστο κατάστημα, και όχι από έναν χώρο που σας δημιουργεί αμφιβολίες για τις συνθήκες υγιεινής του. Απαραίτητο είναι ακόμα να ελέγχετε αν το μπουκάλι είναι σφραγισμένο, διότι μπορεί κάποιοι να ξαναγεμίζουν τα μπουκάλια με τρεχούμενο νερό και να τα διαθέτουν ως εμφιαλωμένα! Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε να πίνετε απ' ευθείας από το μπουκάλι. Αν ο προορισμός σας είναι κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, μπορεί να χρειασθεί να απολυμαίνετε το νερό πριν το πιείτε - είτε βράζοντας το επί ένα λεπτό, είτε χρησιμοποιώντας κάποια ειδική, χημική απολυμαντική ουσία που πρέπει να προμηθευθείτε πριν από το ταξίδι σας.

Στις χώρες αυτές, αντιθέτως, θεωρούνται ασφαλή ροφήματα η μπύρα, το κρασί και τα αναψυκτικά με ανθρακικό, ενώ αν θέλετε να πιείτε γάλα προτιμήστε το εβαπορέ. Όπου κι αν παραθερίζετε, όμως, πρέπει να αποφεύγετε το μη παστεριωμένο γάλα. Όσον αφορά τα δυνατά οινοπνευματώδη ποτά, όσο αλκοόλ κι αν περιέχουν δεν μπορούν να εξολοθρευτούν τα μικρόβια που ενδέχεται να περιέχει ο πάγος ή το νερό που θα τους προσθέσετε. Μπορεί αυτό εξωτερικά να μην είναι τόσο καθαρό όσο νομίζετε.

ΕΛΚΕΚΑ - Δελτίο τύπου 29/07/2008

{ Ημερομηνία: 30-07-2008 (05:02:33) }

Και κάτι ακόμη...

τούρτα σοκολάτα

Συνταγή: Τούρτα σοκολάτα και κρέμα κακάο - Έφτιαξα το παντεσπάνι και έβαλα δύο κρέμες

email

Η μορφή ενός έγκυρου email - Ποια μορφή έχει μια διεύθυνση email