2ο Τζουμέρκα Art Festival : Στα μονοπάτια της τέχνης

Λίγες μέρες έμειναν πριν  ξεκινήσει το 2ο Τζουμέρκα Art Festival που και φέτος πάνω στα όμορφα Τζουμέρκα θα προσπαθήσει να συνθέσει την τέχνη με την τεχνολογία, την μουσική την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο καλώντας όλους, να συμμετέχουν σε αυτή την ιδιαίτερη γιορτή.

Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη διάσωση των παλαιών παραδοσιακών μονοπατιών και των ξερολιθικών καλντεριμιών, ορίζοντας το φετινό μότο «στα μονοπάτια της τέχνης». Η συναυλία της πρώτης μέρας θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Κηπίνας, θέλοντας έτσι να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας στο μεράκι και την τέχνη των παλαιών λαϊκών μαστόρων που με σοφία είχαν μάθει να ξεπερνούν τα φυσικά εμπόδια αφήνοντας μονοπάτια - έργα τέχνης που άντεχαν στον χρόνο.

Οι αρχιτέκτονες Ελένη Παγκρατίου και Γιάννης Μιχαήλ θα μας ξεναγήσουν στην Ηπειρώτικη λαϊκή αρχιτεκτονική, ξερολιθιές και καλντερίμια, και ο Σπύρος Μαντάς, ο πλέον ειδικός Έλληνας στα πέτρινα γεφύρια, θα μας παρουσιάσει τις μεθόδους κατασκευής των ηπειρώτικων πέτρινων γεφυριών συγκριτικά με τις τεχνικές παρόμοιων γεφυριών των Βαλκανίων.

Εξερευνώντας τα όρια της τέχνης και του πειραματισμού θα παρακολουθήσουμε την παράσταση του  Microscopia Teatro της Βαρκελώνης  Madonna dell ARMADIO, θα προβληματιστούμε με τη ζωγραφική του Πάνου Πλιακοπάνου και η σκυτάλη θα δοθεί σε προβολές επιλεγμένων ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων και των βραβευμένων ταινιών του διαδικτυακού φεστιβάλ Big Bang. Και φυσικά ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της μουσικής από τα χάλκινα της Μακεδονίας και τα ασίκικα της Ανατολίας, μέχρι τις τζαζ εξερευνήσεις και τους αφρικάνικους ρυθμούς και φωνές.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα γίνουν 1 με 5 Αυγούστου, ωστόσο αρκετές εκδηλώσεις θα αρχίσουν νωρίτερα. Από το Σάββατο 26 έως την  Πέμπτη 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα γεμάτη με καλλιτεχνικά εργαστήρια και work shop εναλλακτικού τρόπου ζωής, τα οποία περιλαμβάνουν:

1.Γιόγκα με τον Δημήτρη Βασιλειάδη
2.Εισαγωγή στην oriental μουσική με τον Μάρκο Σκούλιο
3.Παρουσίαση εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων με τον Ανδρέα Ζαρκαδούλα
4.Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική με την Βάνια Σιδέρη και τον Μιχάλη Μασταμπέλη
5.Παραδοσιακή μαγειρική με την Βασιλική Λάμπρη
6.Διακοσμητική Ανακύκλωση με την Ντίνα Φασούλη
7.Κλασικό Ινδικό χορό Kathakali και μακιγιάζ
8.Ρυθμολογία με τους Ινδούς μουσικούς του Kathakali

Σάββατο 26 Ιουλίου
18.00 Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Χρήστου Γκλίβα στο Δασικό Χωριό
19.30 Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Λεπιανίτη ζωγράφου Λάμπρου Χουλιάρα, στο Δασικό Χωριό
 
Κυριακή 27 Ιουλίου
12.00 Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Πάνου Πλιακοπάνου στο Πνευματικό Κέντρο Κτιστάδων.   
Οι εκθέσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τρίτη 29 Ιουλίου
Χορευτική παράσταση του κλασικού ινδικού χορού «Κατάκαλι» με συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο ανοιχτό θέατρο της Ε.Η.Μ. στα Γιάννενα. Η παράσταση υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινδικό Υπουργείο Πολιτισμού, την Ινδική Πρεσβεία στην Αθήνα και την Ελληνο-Ινδική Εταιρία Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Παρασκευή 1 Αυγούστου.
19.30 Συναυλία τζαζ στη Μονή Κηπίνας με τους Ειρήσθω Εν Παρόδω  
22.30 Προβολή στο Δασικό Χωριό, του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Η Πολιτεία των Πουλιών» του Ηλία Ιωσηφίδη.
23.30 Προβολή επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από το διαδικτυακό φεστιβάλ Big Bang

Σάββατο 2 Αυγούστου
19.00 Τελετή Παρουσίασης του φεστιβάλ
20.00 Συναυλία μουσικής της Ανατολίας με τον Τούρκο Μπαρίς Μπαλ και τους Μ. Σκούλιο και Γ. Ευαγγέλου.
21.00 Συναυλία χάλκινων με τους «Χρυσοδάχτυλους»
23.30 Προβολή του πρώτου σωζόμενου ελληνικού ντοκιμαντέρ «Μετέωρα» (δεκαετία του ’30) και επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους

Κυριακή 3 Αυγούστου
20.00 Συναυλία τζαζ με το γιαννιώτικο σχήμα Marina Fraseri piano - trio
21.30 Συναυλία με τους Mode Plagal.
23.30 Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Το Σπίτι του Καιν» του Χρήστου Καρακέπελη

Δευτέρα 4 Αυγούστου
Λαϊκή Αρχιτεκτονική των Τζουμέρκων. Οι αρχιτέκτονες Ελένη Παγκρατίου και Γιάννης Μιχαήλ θα μας ξεναγήσουν στο χωριό Συρράκο, στο καλντερίμι της Κουιάσας (πορεία 1 ώρας) και στη Μονή Κηπίνας.
21.30 Προβολή και ομιλία των ιδίων με θέμα: «η τέχνη των ξερολιθικών καλντεριμιών».
22.30 Πειραματική θεατρική παράσταση με τίτλο “Madonna dell ARMADIO” του Microscopia Teatro της Βαρκελώνης με την Shaday Larios.
23.00 Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Πολύ μιλάς... πολυ κλαίς» του Δημήτρη Κισικούδη και επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους

Τρίτη 5 Αυγούστου
11.00 Επίσκεψη στο Γεφύρι της Πλάκας με τον Σπύρο Μαντά
20.00 Τελετή λήξης
21.00 Ομιλία και προβολή power point του Σπύρου Μαντά με θέμα: «Τα Ηπειρώτικα γεφύρια, γεφυρώνοντας τα μονοπάτια της Πίνδου»
21.45 Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο “η μοναξιά των πετρογέφυρων” διάρκειας 30’ λεπτών
22.30 Συναυλία με τους Afro Lab Percussions σε ένα δυναμικό μουσικό πρόγραμμα Αφροκουβανέζικης μουσικής με κρουστά και φωνές

  • Το φεστιβάλ θα κινηματογραφήσει μια ομάδα νέων, ταλαντούχων κινηματογραφιστών που καθημερινά θα μοντάρει τα καλύτερα  στιγμιότυπα του φεστιβάλ και θα τα  ανεβάζει στο διαδίκτυο
  • Όλες οι συναυλίες θα ηχογραφηθούν με επαγγελματική 16κάναλη ψηφιακή κονσόλα.

{ Ημερομηνία: 23-07-2008 (21:04:36) }